Unul dintre autorii mei preferati de dezvoltare personala, Guy Finley, spunea odata ca nu ar trebui sa ne pese de ceea ce cred ceilalti despre noi, asa cum soarelui nu-i pasa daca oamenii cred ca straluceste prea tare. Sa cauti si sa primesti aprobarea celorlalti este ca si cum te-ai duce flamand la o masa festiva. Esti invitat sa mananci oricat poti, dar indiferent cata mancare este pe masa, nu te saturi niciodata. Foamea ramane si nu se atenueaza. Asa functioneaza “foamea de aprobare”. Cautam permanent confirmari la ceilalti deoarece atunci cand le primim avem nevoie de altele si altele ca sa ne simtim linsititi ca “avem valoare”.
Pe de alta parte, daca ne uitam in jur, observam ca, atat companiile, cat si oamenii mai mult sau mai putin celebri se dau peste cap pentru a-si promova „brandul”, imaginea. Milioane de produse si de oameni se bat zilnic ca sa ocupe un locusor de cinste in mintea si sufletul publicului lor tinta, fie ca acesta este compus din consumatori, clienti, fani sau recrutori. „Imaginea conteaza” a devenit un cliseu si, in acelasi timp, o justificare pentru mai vechea maxima „Scopul scuza mijloacele”.
In aceste conditii, oare este posibil sa-ti construiesti un brand personal de succes si, in acelasi timp, sa nu te preocupe cum te vad cei din jur?
Pare ca aceste doua concepte se bat cap in cap, insa eu iti voi demonstra, daca vei citi blogul meu de acum inainte, ca este posibil sa le ai pe amandoua. Cum voi face asta? Ei bine, voi urma 3 directii:
1. Toata teoria despre marketing si branding este de origine americana si a fost conceputa pentru marile corporatii. Nu zic ca nu este valoroasa, insa ea pur si simplu nu se potriveste decat maxim, sa zicem, 50% culturii si realitatii romanesti. In loc sa te chinui sa incapi in niste formule incomode, care nu-ti vin bine, eu iti voi arata cum sa modelezi si sa rescrii TU propria teorie si propriile reguli care sa te ajute sa te dezvolti, nu sa te incorseteze.
2. Stii ce inseamna „precum in cer, asa si pamant”? Inseamna ca toate gandurile, credintele si starile tale emotionale sa fie perfect aliniate cu ceea ce manifesti tu la exterior. Nu trebuie sa fii religios ca sa intelegi valabilitatea acestui principiu. Eu iti voi da sugestii si idei despre cum sa-ti creezi un brand personal autentic, in care ceea ce spui si ce faci sa reflecte exact ceea ce simti si gandesti. Crede-ma, doar astfel poti spera sa ai succes pe termen lung.
3. Chiar daca nu am trecut la buddhism sau ceva de genul, filozofia zen mi-a aratat exact ce spuneam la inceput: cum sa nu ma atasez de ceea ce cred ceilalti despre mine si cum sa-mi urmaresc telurile si obiectivele personale cu detasare (atentie, detasarea nu inseamna indiferenta sau letargie, ci lipsa unui atasament emotional fata de rezultate. O sa dedic un articol special acestui subiect).
Daca aceste trei directii ti se par atragatoare si daca esti pregatit(a) sa iesi din dogmele si paradigmele corporatiste despre ceea ce inseamna branding personal, atunci te invit sa urmaresti articolele mele viitoare. Exact cum zice titlul acestui blog, misiunea mea este sa-ti arat cum sa gandesti ca sa te deosebesti.