Incepand de astazi, iti voi oferi cateva instrumente cu ajutorul carora sa descoperi care sunt bazele brandului tau personal. Nu sa-ti construiesti brandul, ci sa scoti la lumina o fundatie pe care apoi sa-l construiesti.
Primul instrument de introspectie pe care ti-l propun este inspirat din jocul de tarot si se numeste Pata Oarba. Dar nu te speria, nu urmeaza nimic ezoteric si nici nu te trimit la ghicitoare ca sa-ti vada viitorul. 🙂 Vreau doar sa ma folosesc de aceasta etalare de tarot ca sa-ti arat ca fiecare om are 4 „cadrane ale perceptiei”, ca sa le zic asa, si ca modul in care ele sunt activate determina cat de mult difera autoperceptia noastra fata de cum ne vad ceilalti.
Ce inseamna fiecare cadran?
Identitatea univoca. Aici te autopercepi in acelasi mod in care esti vazut si de catre ceilalti. Este ceea ce tu stii si ce stiu si ceilalti, de exemplu ca ai talent la scris sau ca esti un bun negociator sau ca te pricepi ca nimeni altul la coordonarea proiectelor. De obicei, este cadranul pe care toata lumea isi construieste brandul personal, deoarece contine lucruri pe care vrei sa le arati cu draga inima si pe care oamenii le stiu deja si le apreciaza la tine. Singura provocare este ca urmatoarele 3 cadrane s-ar putea sa te saboteze pe muteste daca nu te ocupi serios de ele sau, mai rau, daca nici nu stii ca exista.
Umbra. Acest cadran contine aspecte ale firii tale pe care, desi iti sunt cunoscute, nu vrei sa le arati celorlalti. Cu siguranta nu vrei sa afle lumea ca esti lenes sau ca iti place sa barfesti sau ca, in sinea ta, esti foarte nesigur pe tine desi afisezi ditamai increderea. Ideea e ca, daca nu lucrezi la ameliorarea acestor – sa le zicem – puncte slabe ale tale, iti vei cheltui o mare parte din energie incercand sa le ascunzi sau sa le tii in frau, in loc sa folosesti aceasta energie in mod constructiv si creator. Mai bine accepta-le ca fiind ale tale si integreaza-le in personalitatea ta. Uneori, poti chiar sa le transformi in avantaje: din lenes, poti sa „devii” o persoana calma si relaxata, si e mare lipsa de asa ceva in zilele noastre! 😉
Marele necunoscut. Aici sunt procesele care lucreaza activ in subconstientul tau, dar fara a fi cunoscute nici de tine si nici de catre ceilalti. Daca-ti amintesti ce povesteam in articolul despre „I” management, uneori ne straduim din rasputeri sa facem anumite lucruri sau sa fim intr-un fel anume si ne miram de ce nu ne iese. Suntem precum acel coleg al meu de la curs care voia cu disperare sa fie mai organizat, dar in adancul sufletului credea ca ordinea ii ingradeste libertatea si ca dezordinea este boema si creatoare. Partea proasta este ca nici el nu stia ca are aceste credinte! Partea buna este ca de obicei poti sa-ti descoperi aceste procese subconstiente care te saboteaza, fie singur, prin introspectie si „soul searching”, fie cu ajutorul unui psiholog, terapeut, coach sau alta persoana priceputa. Daca observi ca intotdeauna anumite situatii, persoane, cuvinte etc. iti declanseaza un anumit comportament sau stare de spirit, este foarte posibil ca Marele necunoscut sa fie in plina actiune si este absolut necesar sa descoperi ce se ascunde in spatele acestor pattern-uri. Altfel, ca si in cazul Umbrei, „ceva” iti va sabota mereu brandul personal exact cand te astepti mai putin.
Pata oarba. Este, dupa parerea mea, un cadran CRITIC pentru brandul tau personal deoarece se refera la comportamentele proprii, remarcate de ceilalti, dar de care tu nu esti constient. Stim deja ca brandul tau inseamna locul pe care il ocupi tu in mintea oamenikor, asocierile pe care le fac ei cand se gandesc la tine. Si este foarte posibil si probabil 🙂 ca nu intotdeauna ceea ce comunici si transmiti sa fie perceput asa cum iti doresti. Siguranta ta poate fi perceputa drept aroganta; atentia ta la detalii, drept comportament obsesiv; energia ta, drept isterie s.a.m.d. De asemenea, probabil ca ai ticuri verbale, mimici, gesturi sau comportamente in anumite situatii de care habar nu ai. Cu alte cuvinte, imaginea ta in ochii celorlalti poate fi foarte diferita de ceea ce iti inchipui tu. Asta poate functiona si in sens pozitiv, adica sa nu-ti dai seama ce reputatie impecabila ai in ochii sefului sau cat de talentat esti la ceva. De aceea, daca tii la brandul tau personal si nu numai, este recomandat sa ceri cat mai mult feedback. Intreaba-ti din cand in cand rudele, prietenii, colegii sau partenerul de viata daca ii deranjeaza ceva la tine, daca ai putea sa faci ceva mai bine sau, dimpotriva, daca faci ceva extraordinar de bine. S-ar putea sa ai tot felul de surprize, unele placute, altele mai putin. Important este, insa, sa afli aceste lucruri pentru a le putea corecta sau, dimpotriva, folosi in avantajul tau.
Iata de ce spuneam la inceput ca este ideal sa gasesti un echilbru intre aceste cadrane, aspecte, fatete ale personalitatii tale. Numai daca esti constient de toate, daca le integrezi pe cele mai putin bune si profiti la maxim de cele pozitive, iti poti construi un brand personal solid.
Daca ti-a placut acest instrument de analiza, te astept si cu altele in zilele urmatoare.
Calmul si relaxarea sunt valorile mele de varf! 😀
Au fost dintotdeauna sau te-ai rebranduit? 😀
De cand ma stiu! 🙂