Unul din lucrurile pe care le poti invata de la brandurile comerciale este sa creezi o noua nevoie sau un nou context de utilizare pentru un produs sau serviciu existent. La asta s-a gandit si Steve Jobs cand a spus ca oamenii nu stiu ce vor si trebuie sa le arati tu. 🙂 Iata si cateva exemple, pe care le-as putea numi de gandire laterala, pe care le-am vazut in reclamele de la noi:
- Boromir a „inventat” cozonacul pentru lapte, de mancat dimineata. Probabil a observat ca romanii asociaza consumul de cozonac numai cu Pastele si Craciunul, ceea ce limiteaza ocaziile de cumparare la doua pe an. Asa ca a propus un nou context de consum care ar putea mari vanzarile: micul dejun zilnic.
- Danone ne sugereaza Activia Gustare de seara pentru cazurile cand mai simtim nevoia sa mancam ceva dupa cina, dar ceva care sa nu fie greu sau cu multe calorii, precum sarmalele ramase de la masa sau o felie de tort. Solutia: o gustare placuta papilelor, dar pentru care sa nu ne simtim vinovate (mai ales noi, femeile).
- Nestea si-a pozitionat initial ceaiul ca bautura racoritoare de vara. Acum il promoveaza si in context invernal, aratand ca se poate bea si fierbinte, cand esti cu iubitul/iubita la munte si vrei sa te incalzesti. Desigur, ramane si varianta ca te poti incalzi prea tare si ai nevoie de el rece. 😉
Ce poti invata din aceste miscari strategice ale unor branduri cunoscute? Eu, una, iti propun sa-ti pui 3 intrebari:
1. Am vreun talent pe care il tin in stand-by? Acesta poate fi orice, o limba straina pe care o stii foarte bine, priceperea la calculatoare etc
2. Pot sa-mi transform vreun hobby in sursa de venit sau de crestere a reputatiei? Cred ca si tu cunosti macar un singur caz de oameni care au transformat pasiunea pentru gatit, pentru decoratiuni, pentru animale etc. intr-o adevarata cariera.
3. Imi pot folosi cunostintele mele actuale in alt domeniu? Daca gasesti doua domenii conexe si-ti transferi know-how-ul dintr-unul in altul, te poti relansa intr-o noua cariera. Iata, din psiholog te poti „face” recrutor sau coach, sau din profesor pentru elevi poti ajunge sa predai pentru adulti (treci de la invatamantul formal la cel non-formal).
Si, pentru ca imi place sa vorbesc despre lucruri pe care eu insami le-am pus in practica, mi-am pus si eu cele 3 intrebari si iata ce-a iesit:
1. Eram licentiata in limbi straine, dar nu-mi foloseam cunostintele de engleza decat sporadic, la birou, sau ca sa ma uit la filme fara subtitrare. 🙂 Asa ca l-am contactat pe directorul unei edituri si i-am propus sa traduc o carte in care sa ma folosesc atat de cunostintele mele de engleza, cat si de experienta mea in mediul de business. Rezultatul: in prezent traduc o carte despre vorbitul in public – titlul si autorul sunt momentan confidentiale, dar sunt convinsa ca o sa va placa atunci cand va aparea pe piata.
2. Imi place sa scriu si uneori mi s-a spus ca am talent. 🙂 In 2010 am participat la un curs de scriere creativa, unde am cunoscut pe cineva care scria pentru cel mai mare portal de dezvoltare personala din Romania, Empower. Cum eram si eu pasionata de subiect, le-am scris administratorilor ca doresc sa contribui si eu cu articole. Si am contribuit. Asta mi-a adus good karma points pentru brandul meu personal si ocazia pentru alte colaborari.
3. Experienta de 10 ani in marketingul de produse m-a facut sa ma gandesc daca teoriile despre brandingul comercial se pot aplica si la brandul personal. (Si) despre asta este acest blog. 😉
Acum e randul tau: ce poti face cu mintea ta dibace ca sa-ti inmultesti ocaziile de a te promova si reinventa?