Tu, cu tine, despre tine (3)

Pomeneam, intr-un articol trecut, despre cele sase palarii ganditoare ale lui Edward de Bono. Cum atunci am vorbit doar despre una dntre palarii, astazi mi-am propus sa le trec in revista pe toate sase.

Despre ce este vorba? Cele sase palarii ganditoare reprezinta un joc de roluri incitant (si chiar distractiv) prin care iti propui sa imparti felul in care gandesti in sase categorii si sa privesti orice problema, situatie sau proiect din sase unghiuri diferite, astfel incat sa obtii o perspectiva cat mai clara asupra a ceea ce te preocupa.

De ce este util? Pentru ca viata este complexa si are multe aspecte. 😀 Daca nu te obisnuiesti sa privesti orice situatie din cat mai multe unghiuri, risti sa fii exagerat de optimist sau de pesimist, sa nu planifici cum trebuie sau sa nu observi anumite detalii care te-ar ajuta sa economisesti bani, timp sau efort. Pana la urma, nu este o noutate faptul ca a avea o privire de ansamblu te ajuta sa intelegi lucrurile mai bine, sa fii mai greu de luat prin surprindere si sa iei decizii mai bune.

Asa ca sa trecem la treaba! Avand in minte un proiect la care lucrezi (lansarea unei afaceri, organizarea unui eveniment sau construirea brandului tau personal ;)), prefa-te ca scoti din dulap aceste sase palarii de culori diferite. Pune-ti-le, pe rand, pe cap si intra in rolul alocat fiecarei palarii, dupa cum urmeaza:

Palaria alba este cea care „se ocupa” de fapte, cifre, informatii si detalii. Este acea parte din tine orientata spre dovezi stiintifice si informatii verificabile. Cand porti aceasta palarie intreaba-te: Ce informatii am? De ce resurse mai am nevoie? Cum pot sa obtin si sa folosesc aceste cifre si fapte?

Palaria rosie este alocata emotiilor, sentimentelor, intuitiei, acelei voci interioare care iti sopteste sa faci sau nu un lucru. De multe ori, vocea inimii este un ghid mai corect decat vocea ratiunii, asa ca nu omite niciodata sa te intrebi: Ce simt in legatura cu acest proiect? Cum mi-as dori sa ma simt?

Palaria neagra corespunde pesimistului, celui care vede ceea ce ar putea sa mearga prost. Indiferent cat de mult crezi in ceea ce faci si indiferent cat de optimist ai fi de felul tau, este foarte important sa te intrebi: Care sunt riscurile si punctele slabe ale acestui proiect? Ce obstacle ar putea aparea? Nu uita ca o doza (moderata) de anticipare si gandire critica te poate ajuta sa eviti sau sa minimizezi pierderile si esecurile.

Palaria galbena este opusul celei negre. Acum vorbeste omul optimist si entuziast din tine, care se intreaba: Care vor fi beneficiile? Ce voi castiga din asta? Care sunt punctele forte si oportunitatile de care ma pot folosi? Este clar ca nu te poti angaja la un proiect daca nu crezi ca ai sanse de reusita, asa ca straduieste-te sa vezi intotdeauna si partea plina a paharului.

Palaria verde este cea a creativitatii, gandirii laterale si ideilor noi si provocatoare: Cum si ce pot inova? Ce solutii pot gasi la aceasta problema? Exista si un alt mod de a actiona in aceasta situatie? Cu alte cuvinte, cand iti pui pe cap palaria verde este momentul sa faci un brainstorming si sa generezi cat mai multe idei, oricat de traznite sau ciudate, din care – cine stie? – ar putea rasari si una geniala.

Palaria albastra este a directorului, a contabilului sef sau a managerului de proiect. Indiferent cat de adanc ai fi implicat intr-un proiect, trebuie sa ai capacitatea de a face un pas inapoi si a privi totul cu obiectivitate, a planifica si a tine sub control ceea ce se intampla. Acum este momentul sa te intrebi: Ce decizii trebuie luate?  M-am abatut cumva de la planurile initiale? Trebuie sa fac ajustari?

Acum, dupa ce ti-ai pus pe cap toate aceste palarii, sper ca ai inteles de ce este important sa nu neglijezi niciun unghi din care poti privi o situatie. Ai nevoie de echilibru pentru a lua decizii corecte. Daca esti excesiv de pesimist e posibil sa nu ai niciodata curaj sa incepi ceva, dar daca esti excesiv de optimist iti poti asuma riscuri prostesti. La fel, sa te bazezi exclusiv pe „feeling” si sa ignori informatiile concrete si deciziile rationale mi se pare la fel de gresit precum a coordona un proiect fara niciun pic de pasiune sau de interes pentru latura umana si emotionala.

Asadar, jongleaza inteligent cu cele sase palarii ca sa ai cat mai multe scenarii si planuri la dispozitie! Asa cum bine zicea cineva de pe Facebook ;), „daca planul A nu merge, mai sunt o gramada de litere pana la Z”.

P.S. Cartea o poti cumpara de aici.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Chipuc spune:

    Aha, deci pălăriile astea sunt un soi de ‘screening de eligibilitate’.

    1. Iulia Bertea spune:

      Da, daca dupa ce ti le-ai pus pe toate inca iti mai arde sa te-apuci de proiect, inseamna ca e eligibil. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s