Arta de a fi degajat fara efort

Marturisesc ca una dintre placerile mele vinovate este sa urmaresc online varianta americana a concursului de talente The Voice, atat datorita competitivitatii foarte ridicate a participantilor, cat si pentru ca doi dintre coachi (CeeLo Green si Adam Levine – solistul Maroon 5) se numara printre favoritii mei muzicali.

Intr-unul dintre episoade, CeeLo i-a spus admirativ unuia dintre concurenti ca are „an effortless cool” – o detasare nefortata, un calm natural. Pe cand cautam frenetic un pix ca sa-mi notez sintagma „effortless cool”, m-am gandit ca persoanele calme, relaxate, degajate, care afiseaza si o doza mica-mica, dar suficienta, de nepasare par sa fie intotdeauna cu un cap deasupra celorlalte, nu ca inaltime, ci ca factor de atractie si apreciere pe care il genereaza. Gandeste-te la:

  • fata sau baiatul care-ti place, dar care este „un spirit liber” si nu te baga in seama
  • negociatorul caruia nu-i tremura vocea desi contractul discutat are o miza mare
  • seful care isi pastreaza calmul si tine sus moralul echipei in orice situatie
  • angajatul care „livreaza” solutii indiferent cat de mare e presiunea momentului
  • candidatul care discuta jovial si de la egal la egal cu recrutorul
  • sportivul sau artistul care „presteaza” impecabil in fata a mii de oameni

Ce au toti acestia in comun? Ei par sa spuna: „Imi cunosc valoarea. Imi pasa de ce crezi tu despre mine, dar… nu chiar asa de mult. 😀 Ego-ul meu nu va fi afectat in niciun fel de deznodamantul acestei situatii. Indiferent de rezultat, eu voi fi ok. Imi doresc acest lucru si daca il voi obtine, ma voi bucura, iar daca nu il voi obtine, voi considera ca nu a fost sa fie si voi merge mai departe, nu voi cadea in depresie.”

Apropo, te-ai gandit vreodata de ce au atat de mult succes posterele din seria „Keep calm and…”? 🙂

In filozofiile orientale precum budismul, o astfel de atitudine se numeste non-atasament fata de rezultat. Acest lucru nu inseamna ca nu iti pasa deloc daca iti indeplinesti obiectivul, ca nu te pregatesti sau nu dai tot ce poti ca sa obtii ceea ce vrei si lasi totul la voia intamplarii. Inseamna doar ca nu te concentrezi pe implicatiile si efectele emotionale ale deznodamantului. Cu alte cuvinte, atunci cand te afli la un interviu, pe o scena sau intr-o negociere, nu te gandesti „Aoleu, trebuie sa obtin jobul asta, altfel imi tai venele.”, „Ce ma fac daca oamenii astia nu ma plac? Voi fi devastata!”,  „Nu pot sa o dezamagesc pe mama! Daca nu castig concursul ma voi acoperi de rusine.” sau „E sansa vietii mele, e ultimul tren, trebuie sa-l impresionez pe X-ulescu, sunt disperat!!!”. Sa gandesti astfel inseamna sa arzi inutil energie emotionala pentru ceva ce nu poti controla. Daca faci asta, vei afla foarte curand ca disperarea nu e sexy deloc, dar deloc!

Ceea ce este atragator este concentrarea si implicarea pe discutia sau activitatea din momentul respectiv. Atunci cand nu te mai gandesti cu teama, panica sau incrancenare la deznodamant, ci esti preocupat sa „performezi” cat poti tu de bine in momentul prezent, acest lucru iti da acea degajare lipsita de efort pe care o lauda CeeLo si Buddha. 😉 Cand te concentrezi asupra discutiei sau activitatii, nu mai ai timp sa te temi sau sa intri in panica, pentru ca esti prea prins in ceea ce faci. Si, cand esti concentrat 100% pe ceea ce faci, in general tinzi sa faci acel lucru bine sau, de ce nu, excelent. Ba chiar s-ar putea sa te simti bine, sa te distrezi! 😉

Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit de la un om de afaceri care este un negociator cu care nu ai vrea sa te asezi la masa discutiilor a fost „Nu trebuie sa-ti pese.” Cu alte cuvinte, nu lua personal ceea ce se intampla, nu pune semnul egal intre rezultatul negocierii si valoarea ta ca om sau profesionist. Aceasta detasare, acest pas inapoi pe care il faci din punct de vedere emotional iti permite sa ai o perspectiva mai larga, neintunecata de temeri sau stres, si te poate transforma intr-un partener redutabil de discutii.

La fel, succesul la bursa le revine celor care stiu sa actioneze intr-un mod detasat. Majoritatea brokerilor sunt atasati emotional de alegeri si de aceea pierd bani. Acesti oameni pastreaza actiuni in scadere cand ar trebui sa le vanda si nu vand actiunile in crestere deoarece sunt atasati de ideea de a le vedea crescand nelimitat. Brokerii de elita nu sunt atasati de alegeri, ci vand si cumpara liber, intr-un mod care ii ajuta sa castige mai multi bani decat pierd. Astfel se explica si de ce magnati precum Donald Trump au dat faliment de mai multe ori si de fiecare data si-au refacut averea.

In concluzie, non-atasamentul este calitatea atragatoare care transmite ca nu poti fi controlat de oameni sau de circumstantele exterioare. Faptul ca nu te definesti prin intermediul factorilor externi iti da siguranta si incredere in tine. Astfel obtii ceea ce iti doresti profitand de miscare si schimbare, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative. Nu conteaza daca economia este in crestere sau in scadere, tu ai strategii sa faci bani oricum. Nu conteaza daca ceilalti oameni te plac sau nu, tu pur si simplu iti permiti sa te bucuri de energia pe care o primesti oricand, de la oricine si indiferent in ce mod apare.

Renuntarea la atasamentul fata de rezultat este motivul pentru care se spune in intelepciunea populara ca “banul la ban trage”, iar “la omul sarac nici boii nu trag”. La fel se intampla si cand iti doresti foarte mult sa fii cu o anumita persoana care te respinge, tu suferi si te zbati, iar dupa ce pasiunea iti trece si renunti la idee, persoana respectiva vrea brusc sa fie cu tine. Greseala este sa crezi ca vei avea liniste si calm numai dupa ce obtii lucrurile pe care le vrei. De fapt, este invers: linistea si calmul interior iti dau acea claritate care te ajuta sa obtii ceea ce vrei. Si nu trebuie sa fii calugar budist sau sa meditezi 10 ore pe zi pentru asta; e suficient sa-ti schimbi perspectiva si sa internalizezi aceasta idee. In momentul cand o intelegi, nu mai trebuie sa te prefaci ca esti stapan pe tine sau sa te calmezi cu forta (sic!), ci intri in mod natural in aceasta stare. Iar rezultatele – iti garantez – nu intarzie sa apara.

P.S. Alte idei pe aceasta tema poti citi in articolul Relaxarea este atragatoare.

Later edit: Citeste si continuarea aici.

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s