De multe ori, la articolele de dezvoltare personala publicate pe bloguri si site-uri de profil apar cititori care comenteaza cam asa: „Cum poti sa-mi spui tu mie sa fiu calm cand eu tocmai am fost dat afara / nu-mi pot plati rata la banca / afacerea nu-mi merge…?” sau „E usor sa fii zen si cool si sa gandesti pozitiv cand toate-ti merg bine!”.
Adevarul crud este ca sta in firea noastra sa nu ne amintim de spiritualitate si dezvoltare personala decat atunci cand suferim si ne dorim o solutie rapida – magica daca se poate – ca sa ne rezolvam problemele sau sa ne implinim dorintele. Evident, insa, ca e tare greu sa te-apuci brusc de meditatii si vizualizari dupa ce seful tocmai a racnit la tine si te-a pus pe liber sau ti s-a intamplat altceva din categoria „nu m-as fi asteptat niciodata la asa ceva”. Cand nu ai exercitiul si obisnuinta de a fi atent la tine si la ce se petrece in mintea ta, cand nu cunosti nici macar cateva tehnici simple de relaxare sau nu ai niste repere spirituale sau niste valori si convingeri puternice, da, dezvoltarea personala si gandirea pozitiva ti se vor parea niste aiureli imposibil de pus in aplicare.
De aceea, astazi iti voi da 3 sugestii despre cum sa inveti sa fii degajat fara efort si pregatit pentru orice eventualitate.
In primul si-n primul rand, apuca-te sa deprinzi si sa practici tehnici de dezvoltare personala atunci cand iti merge bine! Asa cum arata si numele, „dezvoltarea” este un proces care ia timp, nu este o supa instant la plic pe care o dizolvi in apa si o mananci in 5 minute, atunci cand ti-e foame si n-ai altceva la indemana. Si oricum, daca pastram metafora alimentara, este o mare diferenta intre supa la plic si supa fiarta pe indelete si facuta cu ingrediente naturale, nu?
De aceea, chiar daca esti intr-o perioada a vietii tale in care toate se petrec asa cum vrei si nu ai nicio problema majora de rezolvat, obisnuieste-te sa aloci zilnic timp si resurse pentru a te deprinde sa intri in starea de „effortless cool” de care vorbeam data trecuta. Invata sa respiri corect, mediteaza macar 10 minute, citeste carti de spiritualitate si dezvoltare personala. Multi oameni, cand le spui sa mediteze, iti raspund „La ce?”, deoarece prin „a medita” ei inteleg „a se gandi la ceva”. De fapt, meditatia ca practica spirituala inseamna sa nu te gandesti la nimic, sa te concentrezi doar pe respiratie si sa incerci sa ramai atent la ce este in jurul tau, mentinandu-ti mintea complet golita de ganduri. Cand incerci prima data, vei avea tendinta sa renunti rapid, deoarece dupa 10 secunde te vor invada tot felul de ganduri despre lista de to-do, cum te-a enervat cutarescu azi-dimineata si ce-o sa faci diseara. Dar, prin practica, vei invata sa te centrezi si sa intri din ce in ce mai rapid intr-o stare de calm – si vei vedea ce mult conteaza aceasta deprindere atunci cand te vei gasi intr-o situatie de stres!
La fel, este nevoie de timp pentru a internaliza si a intelege complet concepte precum non-atasamentul fata de rezultat, „letting go”, renuntarea la control, acceptarea schimbarii, atentia la momentul prezent etc. sau pentru a te dezobisnui sa „rumegi” incontinuu ganduri si sa „traiesti in capul tau”, ignorand ceea ce se petrece aici si acum.
De aceea, in loc sa-ti cumperi doar masini scumpe si posete Louis Vuitton (ok, exagerez putin :D), investeste si intr-o carte de Eckhart Tolle sau intr-un seminar la care se predau tehnici de respiratie. Putini sunt oamenii atat de norocosi incat sa nu aiba parte de probleme si necazuri in viata, iar perioadele in care ne merge bine nu dureaza niciodata la nesfarsit. Este, poate, o lege a Universului sa avem parte si de provocari pentru a putea sa evoluam, sa invatam ceva din ele. Iar deprinderile si obiceiurile de care vorbeam mai sus, daca sunt internalizate in timp, in liniste si in mod progresiv, se vor dovedi de nepretuit si isi vor arata adevarata valoare exact in momentele dificile sau cu incarcatura emotionala ridicata. Asa vom invata sa fim acel angajat care nu intra niciodata in panica sau acel candidat care nu este dominat de frica.
In al doilea rand, tine minte ca omul cu cele mai multe optiuni este intotdeauna cel mai bine pozitionat in orice fel de situatie. Asta se mai poate traduce prin „nu-ti pune toate ouale in acelasi cos” sau „ai intotdeauna un plan B”. Si, as adauga, nu doar un plan B, ci si un plan C, un plan D… si tot asa, pana la sfarsitul alfabetului. 🙂 Nu iti recomand aici sa te pierzi in prea multe optiuni, ca proverbialul personaj care a alergat dupa doi iepuri si n-a prins niciunul. Ideea este ca rareori poti fi cool si „nedisperat” atunci cand stii ca viitorul tau mai mult sau mai putin apropiat depinde de un singur interviu sau cand esti obligat sa ramai la un job pe care il urasti deoarece nu ai niciun ban pus deoparte.
Obisnuieste-te sa faci economii care sa iti lase o perioada de respiro, astfel incat sa nu fii obligat sa faci alegeri cu care nu esti pe deplin impacat. Invata cat mai multe lucruri si nu te supra-mega-extra-specializa pana la punctul in care sa nu fii capabil sa faci nimic altceva decat „studiul efectului razelor gamma asupra galosilor de cauciuc”. Largeste-ti sfera de relatii si cunoscuti, dar nu doar in momentul cand ai nevoie de ceva. Gandeste-te la cel putin un scenariu de rezerva pentru cazul in care ceea ce vrei sa faci nu-ti iese, asa cum procedeaza toate marile corporatii care rezista pe piata de zeci de ani. Mintea omului este atat de funny (ciudata si amuzanta in acelasi timp), incat simplul fapt ca stii ca ai un plan de rezerva te va face atat de increzator incat nu vei avea nevoie de el.
Multi angajatori, potentiali clienti sau chiar prieteni si apropiati mizeaza pe factorul „disperare si lipsa de optiuni” pentru a te determina sa-ti cobori pretentiile sau sa accepti lucruri… inacceptabile. Nu le face jocul! Introdu-ti conceptul de „optiuni multiple” in gandire si in vocabular si invata sa nu te lasi manipulat. Dar, evident, si acest lucru se realizeaza tot in timp si necesita gandire strategica. Nici asta nu e o supa la plic!
Si, in al treilea rand, nu astepta niciodata pana in ultimul moment pentru a rezolva o situatie cu potential exploziv. Daca te deranjeaza ceva in relatia cu cineva, discuta aspectul respectiv cat mai rapid, inainte sa escaladeze. Daca bate un vant „racoros” in firma unde lucrezi, fii proactiv si incepe sa-ti cauti alt serviciu, inainte sa fii disponibilizat. Daca vezi ca nu faci fata de unul singur ca sa duci un proiect la bun sfarsit, cere ajutor inainte sa fii depasit si sa ratezi totul. Daca nu te simti bine, du-te la doctor ca sa descoperi o posibila afectiune cand inca nu este grava.
Niciodata nu vei iesi invingator dintr-o situatie daca o abordezi in momentul cand ai devenit furios, nervos, disperat, infricosat, obsedat, ingrijorat, sau daca e deja foarte tarziu sau prea tarziu. Nu poti sa negociezi cu succes o marire de salariu daca iti vine sa plangi de nervi si nici sa respecti costurile daca esti in intarziere cu un proiect (se stie ca totul costa dublu daca il faci in regim in urgenta). Invata sa gasesti raportul optim dintre a anticipa si „a fi pe faza”!
Si acum, sa recapitulam. Stii deja ca disperarea nu e sexy, ok? 🙂 Deci, ca sa poti aborda orice situatie (sau macar majoritatea situatiilor) intr-o maniera autentic degajata si detasata, tine minte aceste 3 lucruri:
- Investeste in dezvoltare personala si spiritualitate in perioadele in care te simti bine si nu ai probleme.
- Asigura-te intotdeauna ca ai macar o optiune sau un plan de rezerva pentru linistea ta sufleteasca.
- Abordeaza situatiile potential dificile din stadiul incipient, cand inca nu au devenit grave.
Personal, consider ca una dintre cele mai mari satisfactii in viata este sa arati celor care vor sa te supere, sa te controleze, sa se foloseasca de tine sau sa te manipuleze ca nu poti fi afectat in niciun fel. 🙂
Pentru tine cum e?
3 comentarii Adăugă-le pe ale tale