Citeam deunazi in cartea lui Dan Ariely, Irationalitatea benefica, despre faptul ca oamenii tin atat de mult la ideile lor, incat cu greu sunt dispusi sa acorde credit sau valoare ideilor provenite de la alte persoane. Cand percepem ca noi am inventat ceva, avem un sentiment sporit al proprietatii si chiar supraestimam utilitatea si importanta ideilor „noastre”. Asta se intampla nu neaparat pentru ca noi am propus acea idee, ci pentru ca ea se potriveste in mod idiosincrasic cu preferintele si credintele noastre fundamentale.
Cand vine vorba de branding personal, am observat, atat in discutii particulare cat si la traininguri, ca dorinta de a fi original si a de a veni mereu cu idei „proaspat scoase din cuptor” poate fi un obstacol serios care ii impiedica pe oameni sa vorbeasca despre ei, sa se apuce de un blog sau sa se angajeze in alte activitati de autopromovare. Ei gandesc cam asa: „Nu am nimic deosebit sau nou de spus, nu sunt vreun geniu, altii mai destepti au zis deja lucrurile astea, nu mai inventez eu acum apa calda.” Aceasta este o convingere limitativa extrem de paguboasa, care te tine in umbra si nu te lasa sa arati lumii ceea ce stii, in timp ce alte persoane isi vad de treaba lor si se pozitioneaza ca experti fara sa se biciuiasca singuri ca sa produca numai idei originale sau sa reinventeze roata.
In mod paradoxal, cei care sufera cel mai mult de acest „sindrom” sunt adesea oameni foarte buni in domeniul lor, perfectionisti, care se judeca singuri dupa niste standarde inalte sau chiar imposibile. Daca esti unul dintre ei, te invit sa constientizezi ca nu toata lumea se asteapta de la tine sa fii Steve Jobs nr.2 si ca poti sa te pozitionezi ca expert fara sa inventezi in fiecare zi cate un iPod. 🙂
Atunci cand simti ca nu poti produce o idee originala 100%, ai in continuare sansa sa faci o impresie buna si sa fii apreciat daca poti gasi un unghi neexplorat sau un mod de prezentare / abordare creativ si diferit. Pana la urma, cartea Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez sau cantecul I Will Always Love You al lui Whitney Houston au o poveste foarte simpla, care poate fi rezumata in cateva cuvinte si care apare in numeroase alte carti si cantece („un barbat iubea o femeie de la distanta” sau „doi oameni se iubesc dar trebuie sa-si ia la revedere”), dar noi nu le apreciem doar pentru originalitatea ideii, ci mai degraba pentru stilul in care sunt redate si pentru emotiile pe care ni le provoaca.
Deci nu este vorba doar despre CE, ci si despre CUM.
Ca sa-ti dau un alt exemplu: pe piata dezvoltarii personale si a sfaturilor despre cum sa-ti imbunatatesti comunicarea si relatiile personale sunt multi experti care incearca sa ne convinga ca detin solutiile cele mai bune. Pe unul dintre acestia, pe nume Mark Gungor, l-am descoperit intamplator intr-un clip postat pe Facebook, unde vorbea despre modul diferit in care „tin scorul” femeile si barbatii.
Dupa ce am ras cu lacrimi si am mai cautat si alte inregistrari cu el pe YouTube, am avut socul sa constat ca omul este pastor. Prima mea reactie a fost: wow, un pastor care a ales sa vorbeasca despre valorile crestine ale casniciei intr-un mod degajat, amuzant, care nu se teme sa faca glume sau sa se strambe si care nu ameninta pe nimeni cu focurile iadului! Iar participantii chiar se simt bine si invata lucruri utile intr-o atmosfera destinsa! Asta da, ceva diferit, chiar daca nu a spus lucruri noi! As prefera oricand sa iau lectii de la el decat de la vreun „guru” scortos si plicticos care mi-ar spune aceleasi lucruri.
Vezi tu, multi oameni nu au curajul sa iasa din stereotipul meseriei lor. Comportamentul lor este complet previzibil si se desfasoara dupa modelul „Eu sunt <insereaza aici functia>, deci nu se cade sa <insereaza aici comportamentul>”. „Eu sunt director, deci Doamne fereste sa fac vreo gluma sau sa inserez o poza simpatica in prezentarea mea de 485 de slide-uri.” „Eu sunt contabil, deci nu e treaba sa ma preocup daca ceilalti au inteles ca EBITDA nu este numele de cod pentru o operatiune secreta a FBI.” In momentul cand o astfel de persoana reuseste sa iasa din stereotip si sa prezinte lucrurile intr-un mod diferit, creativ, sau macar sa dea dovada de mai multa empatie pentru audienta sa, castiga automat puncte bonus, ca tot vorbeam de scoruri.
Iata cateva moduri in care poti sa prezinti diferit idei sau informatii „neoriginale” si totusi sa fii apreciat pentru asta:
- Tine un blog in care sa descrii un proces sau proiect pe care il implementezi si unde sa notezi ce ai invatat, de ce obstacole te-ai lovit, ce ai descoperit ca functioneaza si ce nu etc. Nu e important ca proiectul sa fie original, importanta este abordarea ta. Faptul ca iti impartasesti experienta si ii ajuti pe altii sa nu faca greselile pe care le-ai facut tu poate fi extrem de valoros pentru cititorii tai si poate fi apreciat de un eventual recrutor sau potential client.
- Nu te bloca niciodata in ideea ca nu ai talent la scris sau la comunicare si nu stii ce sa faci pe un blog sau in Social Media. Daca o persoana este interesata, sa zicem, de cresterea strutilor sau de cultivarea capsunilor in balcon si gaseste pe blogul sau site-ul tau toate sfaturile si resursele de care are nevoie, nemaifiind nevoita sa-si stranga informatiile din zeci de locuri diferite, putin ii va pasa ca nu esti un candidat la Premiul Nobel pentru literatura.
- „Tradu” intotdeauna ceea ce prezinti pre limba audientei. Nu te margini sa expui un fapt sau o cifra, ci explica ce inseamna acel lucru in termeni de beneficii sau de efecte nedorite. Oamenilor nu le pasa daca solutia ta este originala, ci cum ii afecteaza pe ei. De asemenea, te apreciaza daca poti, de exemplu, sa le arati un infografic in loc de un tabel sec cu cifre. Efortul de a veni in intampinarea lor si de a-i scuti de efortul interpretarii conteaza mai mult decat iti inchipui!
- Nu te sfii sa ilustrezi o idee „serioasa” cu o caricatura sau cu o povestire amuzanta, sa organizezi o sedinta intr-un loc neasteptat sau sa faci orice altceva iesit din rutina sau din imaginea clasica a functiei sau meseriei tale. Sincer, in toata viata mea am intalnit maxim 5 oameni care adorau plictiseala si monotonia si nu apreciau o gluma care sa destinda atmosfera. Tu cati ai intalnit? Sau esti unul dintre ei?
- Gandeste-te daca nu iei „de bune” anumite informatii, presupunand ca daca le stii tu, le stie toata lumea si sunt prea banale ca sa le mai impartasesti. Ah, de cate ori nu am avut surpriza sa fiu apreciata pentru ca am spus sau scris lucruri pe care ezitam sa le prezint, gandindu-ma ca sunt deja ultracunoscute! Gresit. Si chiar daca oamenii stiu deja acele lucruri, multi apreciaza simplul fapt ca li le-ai reamintit.
- Posteaza constant pe LinkedIn, Facebook sau Twitter linkuri catre articole pe care le-ai citit, recomandari de carti, cursuri sau alte resurse. Eventual spune-ti parerea despre ele si provoaca-i si pe ceilalti la o discutie. Articolele sau cartile pe care le recomanzi te recomanda, in sensul ca oamenii isi fac o idee despre aria ta de expertiza, interesele si pasiunile tale, cat intelegi din lucrurile citite si daca esti in stare sa le aplici – cu alte cuvinte, asa iti cladesti brandul personal.
- Uneori, nu conteaza atat de mult sa propui o solutie nemaiauzita si nemaivazuta, cat sa fii primul care vine cu o propunere, fie ea si des intalnita. De exemplu, daca ti se pare ca in compania ta exista o problema cu comunicarea interna si oamenii nu se prea cunosc unii cu altii, poti propune infiintarea unui newsletter care sa imbunatateasca acest neajuns. Nu este ceva original, dar dovedeste ca macar ti-a pasat si te-ai gandit proactiv la o solutie, in loc sa te plangi.
In esenta, daca te uiti la toate situatiile de mai sus, ceea ce conteaza este sa-ti deplasezi atentia de la tine si ego-ul tau („Trebuie sa dau bine cu creativitatea mea, trebuie sa spun numai lucruri originale”) catre a te preocupa sincer sa gasesti diverse cai pentru a-i ajuta si informa pe ceilalti. Cand gandesti asa, castigi reputatie, incredere, karma pozitiva si tot ce mai vrei tu pentru brandul tau personal. Iar ideile noi si originale vin atunci cand te astepti mai putin, in urma acumularii de informatii si conectarii cu oamenii din jur. Sper ca acum ai inteles ca nu ai niciun motiv sa eziti sa te autopromovezi si ca iti vei sufleca manecile ca sa te pui pe treaba. Spor! 😉
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale