O profesoara de psihologie de la Universitatea Stanford, pe nume Carol Dweck, a studiat motivatia si realizarile oamenilor timp de 40 de ani, adunand un volum impresionant de cercetare care a transformat-o intr-un fel de vedeta a stiintelor comportamentale. In esenta, Dweck a descoperit ca ceea ce cred oamenii influenteaza ceea ce realizeaza in viata. Ea a denumit suma convingerilor despre noi insine si despre ce abilitati avem „teoriile despre sine” – ele determina modul in care ne interpretam experientele si pot stabili granitele realizarilor noastre.
Practic, suntem ceea ce gandim. Cu aceasta idee in minte, am rasfoit topul 100 al celor mai creativi oameni de business, realizat anual de catre Fast Company, o foarte influenta publicatie a ultimelor decenii, care acopera subiecte din tehnologie, afaceri si design.
Am citit portretele persoanelor prezente in topul 2012, fiind curioasa sa vad cum gandesc acesti oameni care au foarte mare succes in cele mai diferite sfere, de la sport si muzica pana la cercetare si creatie, cum isi reprezinta realitatea si cum abordeaza problemele. Mai jos am facut o selectie cu citatele care mi s-au parut cele mai relevante:
- Ma Jun, Directorul Institului de Politici Publice si de Mediu din China. El incearca din 2006 sa atraga atentia asupra dezastrelor ecologice din China, inregistrand succese semnificative in lupta cu marile corporatii care polueaza. „Bariera reala in calea schimbarii nu este lipsa tehnologiei sau a banilor, ci lipsa motivatiei. Motivatia poate veni din exterior, prin intermediul legilor, dar nu este suficienta, trebuie sa vina si din constiinta colectiva.”
- Rebecca Van Dyck, Sefa departamentului de Consumer Marketing de la Facebook. „Imi place sa ma duc in locuri unde ma pot provoca pe mine insami. […] Daca cineva imi arata o statistica sau o cifra, nu o iau ca atare, ci ma uit la ea din toate unghiurile, o testez si incerc sa vad daca este adevarata.”
- Ron Johnson, CEO al lantului de magazine JCPenney. „Principalul nostru concurent suntem noi insine. Iar modul in care iti poti descatusa potentialul este sa gasesti un nou mod de a concura, intr-un fel care nu a mai fost facut inainte.”
- CeeLo Green, cantaret si compozitor, castiga circa 20 de milioane de dolari pe an. „Trebuie sa muncesti din greu ca sa obtii ceva si de trei ori mai greu ca sa pastrezi ceea ce ai obtinut. E o diferenta intre a ridica ceva si a mentine acel lucru la inaltime. E nevoie de doua feluri diferite de putere. […] Daca pasiunea ta este autentica, se poate intampla ceva miraculos. […] Sunt un ciudat prin nastere, nu am ce face. Incerc sa demonstrez cat este de frumos sa fii tu insuti si ca este posibil sa ai succes fiind tu insuti.”
- Leslie Berland, Vice-Presedinte pentru activitati si parteneriate Social Media, American Express. „Sa-ti concepi orice prezentare in functie de audienta este cel mai important lucru.” (N.B. Poate parea o banalitate, dar cati dintre noi respecta aceasta regula, de exemplu cand trimitem aceeasi scrisoare de intentie la toti angajatorii?).
- Garet Hil, fondatorului Registrului National pentru donatori de rinichi. „E usor sa gasesti Buni Samariteni, dar trebuie sa-i ajuti sa-si puna bunele intentii in aplicare.”
- Jeremy Heimans, fondatorul Purpose, o firma de consultanta pentru campanii sociale. „Pentru a schimba un comportament impamantenit de mult timp, trebuie sa schimbi atitudinile, sa reduci barierele catre actiune si sa creezi o poveste fantastica pentru a populariza chestiunea in cauza”.
- Laura Mather, cofondator al firmei de securitate pentru website-uri Silver Tail Systems. „Cand un client imi cere sa il protejez de infractorii cibernetici, ma pun in pielea raufacatorilor si ii prezint toate modurile posibile in care ar putea sa-i sparga site-ul. Toti clientii sunt impresionati.”
- Claire Diaz-Ortiz, manager Social Innovation, Twitter. „Lumea nu te asteapta pe tine sa te loghezi. Trebuie sa aduci lumea la tine. Principalele doua moduri in care poti face asta: sa pui o intrebare si sa ajuti pe cineva.”
- Marvin Ammori, avocatul care a contribuit la respingerea legilor SOPA si PIPA. „Poti castiga doar daca ai idei mai bune, esti mai convingator si te pricepi mai bine sa organizezi oamenii.”
- Tim Schafer, creator de jocuri video, a castigat peste 3 milioane de dolari pentru un singur joc. „Orice merita facut se ascunde in spatele unui monstru mare si inspaimantator.”
- Chelsea Howe, designer de jocuri video pentru cei care se recupereaza in urma unor boli sau accidente. „Oriunde merg, ma uit dupa momente care sa ma umple de uimire.”
- Ross Martin, Vice-Presedinte MTV Scratch, agentia de publicitate a MTV care creeaza reclame, continut digital etc. pentru marii clienti ai retelei. „Cand munca ni se pare foarte, foarte sigura, stim ca facem ceva gresit. Asta nu inseamna ca nu ne protejam, pe noi si partenerii nostri. Masuram tot ce facem, in fiecare minut. Modificam, evoluam si reiteram. Daca nu risti nimic, inseamna ca nu-ti faci treaba ca lumea.”
Vorba lui Creanga, nu stiu altii cum sunt, dar pe mine ma fascineaza mereu sa vad ce este in mintea oamenilor de succes si care sunt convingerile lor, cum si ce gandesc ei in mod diferit. Aceasta deoarece felul in care privim lumea are tendinta sa devina lumea noastra.
Tie ti-a placut vreunul din citatele de mai sus? Ti-a dat de gandit sau te-a facut sa privesti altfel lucrurile?
Tu ce citat ai da, ca sa vii in completarea celor deja scrise? 🙂
Cand o sa ajung si eu intr-un astfel de top, o sa dau citate din mine insami. :)) Pana atunci, pot sa spun ca mi-a placut cel mai mult cum gandeste CeeLo Green http://www.fastcompany.com/most-creative-people/2012/ceelo-green.
Are dreptate. In Entertainment, datorita mediului, ai tendinta sa cheltuiesti foarte mult… Cu totii stim ca, dupa primele doua pahare, nu ne mai pasa pe ce aruncam banii 😀