Expertul american in branding personal Kaplan Mobray spunea ca, pentru unii oameni, brandul lor este o chestiune de GUESS (ghicit), iar pentru altii, de ACCESS (accesare), cei doi termeni fiind acronime pentru:
- GUESS = Growth from Undefined Experiences, Skills and Schooling (crestere prin experiente, abilitati si educatie nedefinite)
- ACCESS = Actions, Choices, Contacts, Experiences, Skills and Schooling (actiuni, alegeri, contacte, experiente, abilitati si educatie)
Cu alte cuvinte, unii oameni isi lasa reputatia si evolutia profesionala cumva in bataia vantului, acumuland diverse experiente si diplome si bazandu-se instinctiv pe anumite abilitati, dar fara a avea un plan concret si logic in care toate acestea sa conlucreze si sa duca spre o tinta bine stabilita. O parte dintre ei pot fi suficient de norocosi pentru a atinge un anume nivel de succes din inertie, fara sa inteleaga exact cum au facut asta, insa majoritatea raman in faza in care doar „ghicesc” ce si cum ar trebui sa faca si se mira ca nu au ajuns unde si-au propus.
sursa
De cele mai multe ori, ei nici nu constientizeaza in ce fel isi construiesc brandul personal by default, fiind victime ale temperamentului lor, ale felului in care gandesc si actioneaza conform „setarilor din fabrica”. Iata doar cateva moduri prin care ne branduim neintentionat, zi de zi, la locul de munca:
- prin cum ne comportam in sedinte, in echipa, la negocieri, in situatii formale si informale
- prin stilul de munca si de abordare a unor proiecte noi
- prin cum manageriem situatiile stresante, problemele, obstacolele
- prin cum ne exprimam solicitarile, nemultumirile
- prin cat de deschisi sau tematori suntem fata de schimbare
- prin consecventa cu care livram (sau nu) rezultate
- prin cum dam si primim feedback
- prin cum folosim e-mailul si telefonul
- prin cum arata rapoartele noastre scrise, prezentarile, hainele, biroul/spatiul de munca
- prin postura obisnuita a corpului, tonul vocii, timpul de raspuns la intrebari, contactul vizual
- prin hobby-urile si cunostintele extra-profesionale
Pe baza acestor informatii si semnale exterioare (si nu numai), ceilalti ne eticheteaza si ne claseaza in „sertarasele” din creierele lor, de unde putem iesi cu mare greutate, deoarece, asa cum se stie, creierul este un organ care doreste sa consume cat mai putina energie si adora categoriile si clasificarile de orice fel. Chiar citeam de curand ca, daca ai produs o prima impresie proasta, este nevoie de nu mai putin de 21 (!) de interactiuni ulterioare pentru a-i schimba celeilalte persoane impresia pe care i-ai lasat-o. Ce sa mai vorbim atunci de lunile sau anii in care te-ai comportat intr-un anume fel si le-ai sapat celorlalti adanc in creier o anumita perceptie despre tine?!
Asa ca, daca tot vei nimeri in „sertarasele” unor oameni de care depinde avansarea ta profesionala si nivelul financiar pe care ti-l doresti, ce-ar fi sa te ocupi in mod activ, intentionat si constient de brandul tau personal? Cu alte cuvinte, sa avansezi de la GUESS la ACCESS, adica sa-ti creionezi o strategie coerenta de autopromovare, pornind de la autoanaliza: „Cum sunt eu? Ce fac diferit? Ce talente, diplome si realizari ma recomanda? De ce m-ar alege ceilalti, personal si profesional? De ce mai am nevoie pentru a-mi crea perceptia dorita? Ma comport autentic sau joc mereu un rol? Stiu sa imi comunic calitatile in mod atragator si persuasiv? Am un plan personalizat de marketing pentru mine?”.
Daca te-ai hotarat sa nu-ti mai ghicesti, ci sa-ti accesezi strategia de branding personal, un prim pas pe care ti-l propun este sa participi la Atelierul practic de branding personal si autopromovare pe care il voi sustine la Fundatia Calea Victoriei, in fiecare joi, timp de 7 saptamani, incepand cu data de 13 septembrie. Toate detaliile si linkul pentru inscriere se gasesc AICI.
Pana la urma, brandingul personal inseamna a descoperi ce este adevarat si deosebit la persoana ta si a informa pe toata lumea despre asta. Si exact despre aceste lucruri vom vorbi la atelierul meu. 🙂 Te astept!
GUESS where is Access or Access is a Guess.