Lenea pot sa te ucide

Da, greselile din titlu sunt intentionate si o sa-ti explic putin mai incolo de ce.

Mai intai, insa, vreau sa-ti vorbesc despre lene. Nu lenea aceea fizica, atunci cand n-ai chef sa te ridici de pe canapea ca sa-ti iei un pahar cu apa, ci lenea intelectuala, lenea motivatiei, lenea gandirii – care te impiedica sa faci un lucru minor desi stii ca, daca l-ai face, ai putea sa schimbi parerea oamenilor despre tine, sa castigi puncte la capitolul „imagine” sau sa atragi atentia asupra ta, daca tot te plangi ca „in compania asta nu te baga nimeni in seama”.

Hai sa vedem cateva exemple:

  • Ai putea sa cauti pe net o poza interesanta sau un citat istet cu care sa-ti condimendezi prezentarea anosta… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa formatezi emailul pe care il trimiti, sa fie aerisit, scris cu acelasi font si cu un subiect clar… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa verifici cifrele sau datele cu care te duci la o discutie in biroul sefului… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa iti notezi ce vrei sa vorbesti la telefon cu o persoana importanta, ca sa te asiguri ca nu uiti nimic si nu te balbai… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa deschizi gura la sedinta si sa spui daca ai o parere sau o sugestie… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa te oferi sa ajuti un coleg care nu se descurca cu Excel-ul sau cu limba engleza… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa-ti dai cu putin ruj si/sau sa-ti lustruiesti pantofii cand ai o intalnire importanta… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa-ti recapitulezi argumentele sau punctele forte cand te duci la un interviu sau iti renegociezi salariul… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa-ti repeti prezentarea pe care trebuie sa o tii la sedinta de departament… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa-ti personalizezi scrisorile care iti insotesc CV-ul, in functie de specificul jobului si al companiei unde candidezi… dar ti-e lene.
  • Ai putea sa verifici ce scrie in scrisoarea ta de vanzare cu o super-oferta pe care o trimiti tuturor clientilor… dar ti-e lene.

Legat de acest ultim punct, lasa-ma sa-ti povestesc despre cel mai hilar exemplu de lene de care am avut parte pe cand lucram ca manager de marketing. Era vorba despre o companie care comercializeaza niste plantute puse intr-un mini-ghiveci si protejate de o capsula, care cresc daca le uzi si apoi le poti transplanta intr-un ghiveci normal – ele reprezinta o idee foarte simpatica de cadou corporate. Din pacate, iata ce scria in instructiunile de utilizare atasate scrisorii de vanzare (o sa citez selectiv):

“Tocmai ați primit primul [nume produs]. A-ti deschis ambalajul si v-ați așezat sa va bucurați de amicul nou simpatico. Daca sunteți atenți si nu-l uitați, floarea o sa crească in fata ochilor dumneavoastră si in urma poate sa ocupe un loc intre altele ghivece.

Urmăriți câteva pași simple si floricica dumneavoastră mica va avea un viitor. Planta dumneavoastră are nevoie de apa. Bineînțeles in anumite cantitatea, pentru ca udarea excesiva poate sa le ucide. Daca observați ca planta creste repede puteți creste perioada intre udările.

[Nume produs] iubesc soarele. Păstrați-le in cald – temperaturile scăzute pot sa le ucide.

Când a crescut atât ca, capsula ii este deja mica – a venit timpul sa-l eliberați.”

Acesta mi s-a parut exemplul suprem de lene intelectuala: sa traduci un text cu Google Translate si sa nu-l verifici. Nu e nicio rusine sa nu cunosti o limba straina, dar aici erau doar cateva paragrafe care puteau fi corectate si adaptate dupa traducerea in romana cu Google Translate. Si era vorba de o scrisoare de vanzare, un document pe care il scrii o singura data si pe care te bazezi sa-ti aduca clienti tot anul!

Daca stai sa te gandesti, in majoritatea exemplelor enumerate mai sus ar fi fost necesare doar cateva minute pentru a face mici verificari, ajustari sau cautari. Dar acele minute ar fi insemnat sa scrii un document impecabil, sa ai o prezentare mai deosebita fata de a colegilor sau sa raspunzi prompt si profesionist la intrebari in loc sa incepi cu „aaa” sau sa fii prins pe picior gresit. Asa insa, altcineva caruia nu i-a fost lene iti va lua „fața”, jobul, promovarea, clientul.

Data viitoare cand n-ai chef sa faci un lucru mic, dar cu efect potential mare, gandeste-te ca lenea poate sa-ti ucide imaginea profesionala si rezultatele pe care le doresti!

14 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Thad spune:

    Acum inteleg de ce manelistii are asa succesuri…

    1. Iulia Bertea spune:

      Numai Google Translate e de vina!

  2. Victor spune:

    Asa s-a tradus o data fusul boghiului de locomotiva, in loc de osia boghiului.
    Citint textul am exclamat
    -Vai ce tampenii a tradus
    La care persoana cu care vorbeam imi spune
    – Pai eu am tradus
    Nu am stiut cum sa ies mai repede din acel birou , mai ales ca vorbeam cu seful

  3. Thad spune:

    Adica traduc din Rromani in româna? O fi… chestie de algoritm… Cred ca nu suporta acordurile, mai ales pe cele acute prelungite 😉

    1. Iulia Bertea spune:

      Macar de la ei nu avem aceleasi pretentii ca de la un director de vanzari…

  4. Cristian spune:

    Nu cred ca exeplul este problema. Si celor care au oferit alte exemple le-a fost lene sa vada ce se intampla de fapt. Cred ca este vorba de doua fenomene :
    – noi actionam in stilul ” merge si asa ”
    – ei ne platesc ca atare.
    Altfel nu inteleg dece exportatorul nu a platit 10 Euro la un traducator autorizat si nu inteleg de ce importatorul nu a corectat traducerea daca era proasta.
    Ori cum fiind un cadou de imagine, ce faceati voi, acolo, la marketing ?

    1. Iulia Bertea spune:

      Firmele care vand cadouri corporate se adreseaza departamentelor de marketing din alte companii pentru a-si vinde produsele, in ideea ca acele cadouri vor fi achizitionate pentru a fi facute cadou clientilor companiilor respective de Paste, Craciun, 8 Martie si alte ocazii. Deci eu si firma unde lucram eram un potential client.

      Acum da, sunt de acord ca astfel de gafe sunt facute adesea din cauza sindromului „las’ ca merge si-asa” si ca e vorba de cauze mai complexe ale acestei atitudini, care tin de sistem. Pe de alta parte, toate exemplele pe care le-am dat se refereau la actiuni marunte, care presupuneau foarte putine resurse (efort, timp). Nu poti sa dai vina pe sistem pentru propria lene, delasare sau lipsa de interes. Mai ales cand acele actiuni le faci ca sa-ti mearga (si) tie bine.

      1. Cristian spune:

        Cu atât mai mult.
        Cadoul corporate reprezintă compania. Atenția pentru detalii a furnizorilor poate face diferența, inclusiv între companii.
        Eu nu mă simt prea confortabil dacă primesc un cadou nepotrivit sau defectuos ales. Este vesel ce-ti scriu acum, dar este reprezentativ. Sunt purtător de barbă de 25 de ani ( mă bărbieresc doar o data la 6 – 7 luni, pentru ten ). La o aniversare a zilei mele de naștere am primit cadou 4 flacoane de after – shave, 3 de la persoane care mă știau de cel puțin 10 ani. Mai bine nu-mi făceau cadou deloc.
        Vezi ?
        Cadoul primit reprezintă relația dintre noi. Eu așa văd lucrurile. Este logic cum apreciez acum relația dintre noi.

  5. Cristian spune:

    Atenție !
    Greșelile de redactare sunt intenționate.

  6. Raluca spune:

    Nu e tradus cu google translate. (Nici) Google nu e asa de agramat:)

    1. Iulia Bertea spune:

      Eu am vrut sa-i acord omului circumstante atenuante. 😉

  7. Mihaela Bacanu spune:

    Intotdeauna cand vad o prezentare de produs, etc, si descopar cea mai mica greseala, deja imi scade cu 10 puncte imaginea pe care o aveam inainte despre produs/brand/persoana. De exemplu, la Paltinis, statiune din Sibiu, la telescaun sunt placute care scriu altitudinea de-a lungul drumului. Sunt scrise 2 cuvinte, si cateva cifre. Si singurul cuvant important care era PALTINIS era scris PATLINIS!!! Pe fiecare placuta. Cat era de greu sa verifici daca un cuvant e scris corect, inainte sa trimiti la printat. Mai ales ca placutele alea or sa stea acolo zeci de ani poate!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s