Nu crede tot ce gandesti!

De-a lungul a numeroase lecturi motivationale si spirituale – unele de calitate, altele mai indoielnice 😀 – am gasit in mod repetat doua idei: „gandurile sunt reale si iti creeaza realitatea” si „nu-ti accepta toate gandurile, fii martorul lor, nu le lasa sa te conduca”.

Evident ca mi-am pus niste intrebari: „Cum adica gandurile sunt reale? Si cum sa le observ ca un martor, adica sa le pun sub semnul indoielii? Cine le produce, daca nu eu?”. Ma temeam ca toate astea sunt doar inventii din literatura de dezvoltare personala sau ca o sa ajung sa sufar de personalitate dubla, ca in thriller-ele americane proaste. 🙂 Asa ca m-am apucat sa citesc carti de neurostiinte in cautare de dovezi. Si, intrucat cine cauta gaseste, am gasit informatiile care urmeaza.

In primul rand, fiecare idee care iti trece prin minte trimite in creier semnale electrice. Gandurile au proprietati fizice, sunt reale si influenteaza fiecare celula din corp. Procesul se intampla cam asa:

  • Iti trece prin minte un gand.
  • Creierul tau elibereaza anumite substante chimice.
  • In creier are loc o transmisie electrica.
  • Devii constient de ceea ce gandesti.

Gandurile au un impact real asupra modului in care te simti si te comporti, deoarece influenteaza sistemul limbic, care gestioneaza, printre altele, starile de spirit si capacitatea de relationare.

De cate ori iti trece prin cap un gand furios, trist, lipsit de bunatate sau descurajant, creierul iti activeaza sistemul limbic si genereaza probleme la nivelul sau (irascibilitate, dispozitie schimbatoare etc.). Mai mult, gandurile iti afecteaza direct corpul si modul cum te simti fizic: muschii se incordeaza, inima bate mai repede, palmele iti transpira, te doare stomacul sau capul.

Cel mai grav este ca majoritatea gandurilor negative trec neobservate si sunt… automate. Oamenii, insa, se opun cu mare dificultate gandurilor neplacute deoarece se gandesc ca daca le-ar combate ar insemna ca se mint singuri. Doar ei le-au produs, nu?

Ei bine, nu. Trebuie sa intelegi ca gandurile tale negative involuntare nu spun intotdeauna adevarul. Ele sunt automate, se ivesc pur si simplu ca un rezultat al activitatii electrice din creier. Uneori pot chiar sa te minta. Practic, nu alegi cu adevarat modul de a reactiona intr-o anumita situatie, ci acesta este furnizat de automatismele negative din creierul tau.

Pentru a afla ce este cu adevarat si ce nu este, trebuie sa iti pui gandurile sub semnul intrebarii. Ma refer la ganduri precum:

  • Nu ma asculti niciodata.
  • Simt ca o sa pic la examen.
  • Stiu eu ca nu-ti pasa de mine!
  • Numai mie mi se poate intampla asa ceva…

Daca nu-ti pui niciodata gandurile la indoiala, ajungi sa le crezi pur si simplu, ca si cum ar fi in intregime adevarate. In cartea sa, Schimba-ti mintea ca sa te vindeci de tulburarile emotionale, neurologul Daniel G. Amen spune ca, desi nu exista o institutie oficiala care sa te invete sa-ti analizezi cu atentie gandurile, poti face un lucru foarte simplu si eficient: de cate ori iti trece prin minte un gand negativ, noteaza-l pe hartie si anihileaza-l!

Ti se pare prea simplu, prea frumos ca sa fie adevarat? Mai gandeste-te 🙂 : cand iti notezi un gand negativ si apoi gasesti contraargumente ca sa-l minimalizezi, ii anihilezi impactul si apoi te simti mai bine. De exemplu, daca iti trece prin cap „Seful meu nu ma asculta niciodata, probabil ca nu ma place deloc”, pune pe hartie aceasta impresie. Apoi noteaza un raspuns rational, ceva de genul: „Nu ma asculta in acest moment, poate e distras de altceva. Insa in alte ocazii m-a ascultat.”

Atentie, ideea nu este sa ignori problemele adevarate si gandurile negative care au un motiv real (de exemplu, ingrijorarea cand vezi ca ai ramas in urma cu un proiect sau dezamagirea ca o persoana nu si-a respectat o promisiune). Nu te indemn acum sa iti pui ochelarii roz si sa te prefaci ca totul e regula, cand de fapt nu e. Ceea ce spun este ca o mare parte din  gandurile negative care iti trec prin cap NU au o baza reala si, odata analizate in lumina puternica a constiintei, iti dai seama cat de ridicole si neadevarate sunt. Ca sa vezi cat sunt de ridicole, ele sunt numite ANTS (Automatic Negative Thoughts = ganduri automate negative; iar acronimul ANTS se traduce in romana prin „furnici”). Da, „furnicile” sunt aceste ganduri cinice, sumbre, pline de nemultumire care iti bazaie neincetat in cap si sunt doar impulsuri electrice pe care le-ai generat fara sa vrei neaparat.

  • Data viitoare iti voi prezenta cele 8 tipuri de „furnici” care te pot condamna la o perpetua nemultumire si cum poti sa le anihilezi.

Pana atunci, nu uita ca gandurile negative automate care iti trec prin cap de-a lungul zilei pot determina un comportament de autosabotare sau de „profetie care se autoimplineste” si iti afecteaza relatiile sociale, stima de sine si forta interioara. Da, uneori gandurile tale te mint! Analizeaza-le inainte de a le lua de bune si nu crede tot ce auzi, nici macar daca e vorba de ce auzi in mintea ta!

Later edit: Citeste continuarea aici.

Publicitate

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. eldanimaria spune:

    Este placut sa vezi scris de altii ceea ce tu insuti crezi, iti intareste convingerile si iti da putere sa continui pe acelasi drum.
    Asadar, iti multumesc pentru un post revelator!

    1. Iulia Bertea spune:

      Multumesc. Acelasi sentiment l-am avut si eu cand am citit cartea respectiva. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s