Imagineaza-ti ca gandurile negative automate sunt ca niste furnici care te invadeaza cand esti intr-o poiana insorita, la un fermecator picnic. O singura furnica trece nebagata in seama. Doua sau trei furnici incep sa te deranjeze, iar zece sau douazeci te pot face sa-ti strangi urgent catrafusele si sa pleci. Asa cum iti spuneam data trecuta, cand gandurile negative devin un adevarat „furnicar”, ele iti pot distruge starea de spirit, comportamentul cu ceilalti si planurile de viitor.
Iata principalele tipuri de ganduri negative automate si care este antidotul pentru fiecare (ilustrat mai jos sub denumirea metaforica de „gandicid – sau „insecticid pentru ganduri”):
- Furnica 1: Ghicirea gandurilor altora
Apare atunci cand crezi ca stii ce gandesc alte persoane chiar daca ele nu ti-au spus nimic si iti inchipui tot felul de lucruri pe baza unor semnale exterioare gresit interpretate.
De exemplu, seful trece incruntat pe langa tine si nu te observa, iar tu iti spui: „E suparat pe mine!” sau „Stiu eu ca nu ma suporta!”. Sau doua persoane din sala fac un schimb de cuvinte sau zambesc in timp ce tu vorbesti, iar tu te gandesti imediat: „Se amuza pe seama mea!”.
Cititul gandurilor si interpretarea fantezista a comportamentului celorlalti reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive de cearta intre oameni. Chiar si in cuplu este foarte greu sa ghicesti ce gandeste celalalt, iar ghicitul poate provoca tensiune si dispute.
Gandicid: Cand nu intelegi ceva sau nu esti sigur ce crede o persoana, cere-i lamuriri! Poate seful era incruntat pentru ca-l durea stomacul, iar cei doi spectatori au zambit aprobator sau au facut un comentariu fara legatura cu tine. Interpretarile tale sunt doar proiectii automate ale propriilor tale temeri si incertitudini si nu sunt neaparat conforme cu realitatea. Asigura-te ca ai inteles ce gandeste cu adevarat celalalt si scuteste-te de o agonie inutila!
- Furnica 2: Concentrarea asupra aspectelor negative si ignorarea celor pozitive, chiar daca sunt mai multe
Aceasta „furnica” este specifica mai ales oamenilor perfectionisti. Daca, de exemplu, au primit feedback despre munca lor de la 40 de persoane, din care 38 au spus numai lucruri bune si doar 2 i-au criticat, acesti oameni se „reped” imediat la feedback-ul negativ, se supara ca nu au fost perfecti si ignora toate aprecierile pozitive majoritare.
Gandicid: Invata sa abordezi feedback-ul negativ cu detasare emotionala si sa faci diferenta intre un feedback negativ ocazional si unul repetat. Niciodata nu te va placea toata lumea, deci intotdeauna se va gasi cineva care sa te critice. Atata vreme cat 80% sau mai mult din feedback-ul pe care il primesti in mod constant, in situatii diferite si de la persoane diferite, este favorabil, fii recunoscator pentru acesta si concentreaza-te sa iti intaresti si mai mult punctele forte. Bineinteles, este foarte important sa inveti din greseli si e normal sa doresti sa le indrepti, dar invata sa faci asta intr-un mod echilibrat si sa evaluezi corect daca merita sa investesti resurse in corectarea unor aspecte nesemnificative.
- Furnica 3: Personalizarea unor evenimente sau fenomene neutre
Aceasta furnica apare cand afara ploua torential si tu exclami exasperat: „Tocmai azi s-a gasit sa ploua, cand am treaba in oras?!” sau cand esti blocat in trafic si te vaicaresti: „De ce tocmai acum, cand eu ma grabesc?!”.
Atribuirea unei semnificatii personale unor situatii neutre si/sau care nu au legatura cu tine este cel mai sigur mod sa ajungi la balamuc. 😉 Nu, nici Dumnezeu si nici doamna de la meteo nu au conspirat sa-ti strice tie ziua! Cand ai ganduri furioase sau frustrate despre evenimente pe care nu le poti controla, tensiunea ti se ridica, stomacul ti se face ghem… iar ploaia tot nu se opreste.
Gandicid: Nu incerca sa gasesti explicatii pentru toate comportamentele sau intamplarile si mai ales intelege ca nu totul este despre tine. Este inutil sa te enervezi pe fenomenele meteo, pe trafic sau pe alte situatii exterioare asupra carora nu ai niciun control! Mai degraba incearca sa-ti consumi neuronii cautand o solutie: Poti sa amani intalnirea? Poti sa te imbraci/incalti cu ceva rezistent la ploaie? Poti sa iei alt mijloc de transport?
- Furnica 4: Prezicerea viitorului
Aceasta furnica apare cand prezici cel mai rau rezultat cu putinta pentru o imprejurare, desi zarurile inca nici nu au fost aruncate. De exemplu: „Parca vad ca nu iau examenul!” sau „Sunt convins ca mi se va refuza cererea de marire de salariu!”.
Partea foarte proasta a acestui gen de gandire este ca prevestirea evenimentelor negative inainte sa se intample le ajuta sa se intample. Cum? Simplul fapt ca te gandesti ca nu vei reusi sau ca persoana cu care vei vorbi te va refuza te face sa te simti tensionat sau sa te pregatesti mental de cearta, de confruntare. Si cand ajungi efectiv la interviu, starea ta mentala si fizica te vor „ajuta” sa ai o atitudine ostila care o va infuria pe cealalta persoana si care va atrage exact ceea ce ai prezis.
Gandicid: Aminteste-ti ca nu poti prezice viitorul. Daca poti, de ce nu ai castigat la loto pana acum? 🙂 Du-te la orice examen, intalnire, negociere etc. cu mintea deschisa, lipsita de prejudecati, si vezi pe loc daca este cazul sa „prezici” ceva negativ.
- Furnica 5: Confundarea sentimentelor negative cu realitatea
Gandirea prin prisma sentimentelor se produce dupa o falsa logica: Ma simt asa, deci asa trebuie sa fie. Exemple: „Simt ca nu ma mai placi”, „Ma simt un ratat”, „Simt ca nimeni nu ma va crede”.
Sentimentele sunt niste „tesaturi” complexe si se bazeaza adesea pe amintiri puternice din trecut. Ele te mint uneori; poate ca au fost adevarate intr-o situatie trecuta, dar nu sunt neaparat valabile si in contextul prezent si de aceea nu trebuie sa te increzi orbeste in ele.
Gandicid: De cate ori ai un sentiment negativ, verifica-l, cauta dovezi. Ai motive intemeiate sa te simti asa sau sunt doar sentimente ancorate in trecut, senzatii fara o cauza reala in prezent?
- Furnica 6: Gandirea in termeni absoluti
Gandirea absolutista se petrece dupa tiparul intotdeauna, niciodata, nimic, toata lumea, nimeni, de fiecare data, totul… De exemplu, consideri ca un eveniment care s-a petrecut o data sau de cateva ori se va repeta „intotdeauna” sau ca nu vei obtine „niciodata” ceea ce-ti doresti. Simplul gand ca „totul este impotriva ta” sau ca „nimeni nu te intelege” iti activeaza sistemul limbic si te face instantaneu sa te simti trist si nelinistit.
Gandicid: Opreste-te imediat si aminteste-ti exemple care iti contrazic gandurile de tip „totul sau nimic”. Aplica modelul preciziei. Nu toata lumea este impotriva ta, ci doar cativa colegi nesuferiti. Furnizorul tau nu intarzie intotdeauna, ci doar cateodata. Si cu siguranta au fost si ocazii cand seful nu a tipat la tine.
- Furnica 7: Gandirea sub spectrul obligativitatii
Gandirea de tip ar trebui, ar fi necesar, ar fi cazul, sunt obligat sa… apare din cauza unei tendinte automate de culpabilitate. Din pacate, autoinvinovatirea si sentimentul obligativitatii te vor indemna mai degraba sa nu faci lucrurile pe care vrei sa le faci. Din cauza naturii umane, cand te gandesti ca trebuie sa faci ceva, orice, opui rezistenta fara sa vrei, deoarece este ceva nedorit.
Gandicid: Inlocuieste expresiile de mai sus cu altele de tip: vreau sa, este spre binele meu sa, este cel mai util pentru cariera mea sa, este important pentru mine sa… etc. Intr-un fel esti motivat cand faci ceva pentru ca vrei, si in alt fel cand o faci pentru ca te simti vinovat sau obligat!
- Furnica 8: Invinovatirea celorlalti
Aceasta furnica extrem de nociva se manifesta prin exprimari de tip: e vina ta ca…, de unde sa stiu eu ca…, asta nu s-ar fi intamplat daca tu nu ai fi facut…, nu a fost vina mea ca… Cand dai vina tot timpul pe ceilalti poate ca eviti consecintele greselilor tale, dar in acelasi timp te pui in postura de victima pasiva a circumstantelor si te simti incapabil sa actionezi pentru a schimba situatia.
Gandicid: Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile probleme sau greseli sau pentru partea ta de vina. Asumarea responsabilitatii aduce cu ea sentimentul ca esti in control, ca ai toate resursele necesare pentru a rezolva situatia. Nu-ti preda de buna-voie puterea personala in mainile altcuiva! Daca ceva tine de tine, fa acel lucru!
Daca ai avut rabdare sa citesti pana aici, multumesc si te felicit. Inseamna ca esti cu adevarat interesat sa iti stapanesti „furnicile” care nu te lasa sa-ti atingi potentialul. Ca sa recapitulam:
- Nu fi un zombie! Nu gandi, vorbi si actiona pe pilot automat!
- Identifica acele ganduri repetitive care te fac sa te simti trist, furios, deznadajduit sau sa te invarti in cerc fara sa gasesti iesirea.
- Analizeaza-le si vezi daca au o motivatie logica. Daca observi ca nu au o explicatie sau o cauza reala si provin doar din imaginatia ta sau din activitatea automata a creierului, renunta la ele si inlocuieste-le cu ganduri-resursa, ganduri care te inspira si te ajuta.
Sau continua sa te invarti in cerc…
2 comentarii Adăugă-le pe ale tale