Cum si de ce sa actionezi dintr-o „stare-nucleu”

Acum, ca am trecut cu bine de Apocalipsa 😀 si am apucat sa sarbatorim si Craciunul, pentru multi dintre noi vine momentul cand ne gandim ce dorim sa realizam in anul care urmeaza. Fiind un an cu cifra 13 si care incepe intr-o marti, cred ca avem nevoie de ceva mai mult decat simpla enumerare a unor obiective…

…Avem nevoie de o stare-nucleu din care sa pornim la realizarea acestor obiective.

O stare-nucleu ar putea fi definita drept acel „loc” mai profund din mintea noastra din care abordam lucrurile pe care vrem sa le facem. Dincolo de obiectivele noastre concrete (sa primim o promovare, sa castigam mai multi bani, sa facem o calatorie, sa slabim, sa ne luam o casa sau o masina, sa mancam mai sanatos, sa ne imbunatatim relatiile sau orice altceva) se afla o motivatie mai inalta si o perspectiva mai larga, combinate cu o anumita stare de spirit sau emotie. In esenta, in starea-nucleu se afla raspunsul la intrebarile:

  • Pentru ce imi doresc sa indeplinesc acest obiectiv (dincolo de „a bifa” procente, bani, kilograme, obiecte etc.)?
  • Care sunt convingerile si valorile mele care stau la baza acestui obiectiv?
  • Cum ma face sa ma simt ideea indeplinirii acestui obiectiv?

Practic, starea-nucleu iti arata cum esti conectat la imaginea de ansamblu, in ce fel se vor aseza obiectivele tale, ca niste piese de puzzle, in aceasta imagine de ansamblu si cum te simti tu in calitate de creator al acestui puzzle.

Pentru a descoperi care sunt starile-nucleu din care ar trebui sa „operezi” sau sa „functionezi” pentru a-ti atinge mai usor obiectivele, iti propun mai jos 3 exercitii. Sarbatorile sunt un moment magic, asa ca te rog suspenda-ti neincrederea si permite-ti sa te joci putin cu imaginatia ta. Daca nu o faci acum, cand o s-o mai faci? In februarie? Deci:

Metoda acordarii notei 10

Benjamin Zander, dirijorul Orchestrei Filarmonice din Boston, profesor la Conservatorul New England si co-autor al cartii Arta posibilului, are un mod deosebit de a incepe fiecare an universitar alaturi de studentii lui. El ii anunta din prima zi ca toata lumea va primi anticipat nota 10. Singura cerinta pe care le-o impune pentru a castiga acest calificativ este ca studentii sa ii scrie o scrisoare datata cu luna mai a anului urmator si care sa inceapa cu cuvintele „Stimate domnule Zander, am obtinut nota 10 pentru ca…”, dupa care sa povesteasca, in cat mai mare detaliu, lucrurile care li s-au intamplat pana in luna mai, anul urmator, care sa ii faca sa merite acel calificativ excelent.

Studentii trebuie ca, in redactarea scrisorii, sa se plaseze mental undeva in viitor, de unde sa priveasca retrospectiv si sa mentioneze tot ceea ce au inteles si au realizat pe durata anului, ca si cum acele realizari ar fi deja de domeniul trecutului. Scrisorile trebuie redactate la timpul trecut si sa nu includa formulari precum „sper”, „intentionez” sau „voi face”.

Dar, subliniaza Zander, ceea ce il intereseaza in mod deosebit este omul care a devenit fiecare student pana in mai, anul urmator, atitudinea, simtamintele si viziunea despre lume ale acelei persoane care a realizat tot ce si-a dorit sau a devenit ceea ce a dorit sa devina. Si ultimul lucru pe care il mentioneaza este ca vrea sa se indragosteasca de persoana descrisa in scrisoare.

Iata un exemplu de scrisoare primita de la una dintre studentele sale:

Stimate domnule Zander, am primit nota 10 deoarece am avut curajul de a-mi studia temerile si am descoperit ca acestea nu isi au locul in viata mea. Din cineva care se temea sa comita o greseala, ca sa nu fie observata, am devenit o persoana constienta de contributia pe care o poate aduce altor oameni, prin muzica si relatii personale… Astfel, toate rezervele si lipsa de incredere in sine s-au risipit. La fel si convingerea ca nu exist decat prin imaginea pe care o am in ochii altora, precum si dorinta ce rezulta din aceasta convingere de a face tuturor pe plac. […] Am descoperit ca dorinta de a comunica prin muzica este mai puternica decat grijile pe care mi le faceam despre mine. […]

Puternica stare-nucleu, nu? Cum crezi ca va aborda aceasta studenta restul anului de studiu, repetitiile si viata in general, dupa aceasta schimbare de atitudine?

Acum e randul tau. Scrie o scrisoare datata decembrie 2013 si adresata tie insuti sau unei persoane pe care o respecti si o admiri si explica in detaliu de ce ai primit nota 10!

nota 10sursa

Metoda sitului arheologic

Nimic nu este mai util si mai generator de schimbare decat o intrebare bine pusa. Nimic, in afara de mai multe intrebari bine puse. 🙂

Imagineaza-ti ca esti, concomitent, un santier arheologic in care sunt ingropate niste comori uluitoare si totodata arheologul care face sapaturi si incearca sa scoata la lumina zilei acele comori. Iar modul prin care el poate dezgropa comorile ascunse este prin intrebari succesive. Entuziasmanta treaba, daca ma intrebi pe mine!

Iata succesiunea de intrebari pe care sa ti le adresezi in calitate de arheolog-sef:

  • Care este scopul sau obiectivul meu?
  • Care este semnificatia acestui obiectiv pentru mine? Ce alta semnificatie superioara [raspunsului 1] pot gasi? Ce alta semnificatie superioara [raspunsului 2] pot gasi? Ce alta semnificatie superioara [raspunsului 3] pot gasi? Ce alta semnificatie superioara [raspunsului 4] pot gasi? [Continua de cate ori este necesar]
  • Ce anume trebuie sa fac pentru a-mi atinge obiectivul? Si ce altceva? Si ce altceva? Si ce altceva? Si ce altceva?   [Continua de cate ori este necesar]
  • La ce trebuie sa renunt pentru a-mi atinge obiectivul? Si la ce altceva?  Si la ce altceva?  Si la ce altceva?  Si la ce altceva?  [Continua de cate ori este necesar]

Dupa cum ai observat, tot spilul este repetarea intrebarilor pentru a ajunge la esenta raspunsurilor. Asa cum un arheolog nu sapa doar 2 cm ca sa scoata la iveala vreun obiect sau document pretios, tot asa si tu trebuie sa „sapi” in interiorul tau, repetand intrebarile pana cand esti multumit de raspunsul primit. De ce? Deoarece, in general, primele 2-3 raspunsuri pe care le vei da vor fi mai degraba cele „programate”, „logice”, care crezi tu ca „dau bine” sau care se refera strict la actiuni. De-abia cand iti pui aceeasi intrebare de mai multe ori, incepi sa dai la o parte raspunsurile automate, simpliste, de suprafata si sa le scoti la lumina pe cele reale, care contin esenta, starea-nucleu din care ar trebui sa abordezi ceea ce vrei sa faci.

comorisursa

Metoda universurilor paralele

Fizicienii zilelor noastre jongleaza cu tot felul de teorii noi si complicate, de la teoria stringurilor pana la cea a multiversului, spunandu-ne ca exista si alte dimensiuni pe langa cele pe care le putem percepe sau chiar ca exista universuri paralele in care traiesc simultan „versiuni” ale noastre. Nu stiu altii cum sunt, dar mie mi se cam blocheaza mintea cand incerc sa concep ca avem un multivers in loc de univers… insa partea buna este ca ne putem folosi imaginatia, indiferent daca aceste teorii din fizica sunt adevarate.

Deci, cum ar fi daca intr-un univers paralel ar trai o alta versiune a ta, mai evoluata, care si-a atins deja obiectivele? Nu ar fi palpitant sa sari din universul „asta” in universul „ala” si sa traiesti ca acea versiune superioara? Daca ti-e greu sa-ti imaginezi acest lucru, iti propun eu 5 pasi simpli (ha ha!) ca sa duci pana la capat exercitiul de evocare a starii-nucleu:

  1. Identifica universul in care vrei sa „te muti” (de exemplu, universul in care esti un lider respectat, sau esti mai slab, sau ai relatii mai bune cu cei din jurul tau).
  2. Intreaba-te din ce stare-nucleu ar actiona versiunea ta din universul paralel (mentalitate de abundenta, generozitate, dragoste neconditionata, armonie interioara…).
  3. Evoca in detaliu acea stare-nucleu. De exemplu, cum ar fi un lider calm si generos? Cum s-ar simti? Ce ar gandi? Care ar fi valorile si principiile lui de viata? Ce ar crede el despre sine, despre oameni si misiunea lui?
  4. Actioneaza. Fa ceva ce stii ca ar face versiunea ta mai buna si simte-te recunoscator pentru ca ai posibilitatea sa faci acel lucru.
  5. Persista. Odata ce ai descoperit starea-nucleu, internalizeaz-o, poart-o cu tine oriunde te duci si verifica mereu: „Gandesc, vorbesc si ma comport conform starii-nucleu din care vreau sa operez?”

Chiar si numai facand acest exercitiu de imaginatie o singura data, vei „planta” deja in mintea ta semintele unui nou tip de gandire. Dar pentru a invinge vechile convingeri si obiceiuri care te impiedica sa sari in universul paralel pe care il doresti, trebuie sa tii cont de pasul nr.5, adica sa ramai mereu vigilent fata de ceea ce gandesti si fata de alinierea starii tale interne cu obiectivele pe care ti le-ai propus. Altfel, noile legaturi dintre neuroni pe care le vei genera se vor „ofili” si vei ramane tot in universul asta. 😀

multiverssursa

Tine minte: atunci cand actionezi dintr-o viziune mai larga este ca si cum incepi sa vezi in sfarsit toata padurea, nu numai copacii. Iar felul in care te simti in interiorul tau se schimba si el, determinandu-te sa actionezi diferit. Si crede-ma, asta te deosebeste!

Sa avem cu totii un 2013 norocos!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s