V-am promis ca anul acesta ma voi stradui sa va aduc mai multe guest post-uri valoroase de la oamenii interesanti pe care ii cunosc. Si iata ca ma tin de cuvant. 🙂
Tina Petrareanu este psihoterapeut si a participat la cea mai recenta editie a cursului meu de branding personal. Ea mi-a oferit mult feedback valoros de specialitate, asa ca m-am gandit sa o invit sa scrie ceva pentru voi. Si asa a aparut acest articol care clarifica diferenta dintre acele atribute permanente care tin de profesionalismul nostru (cum ar fi competentele noastre sau stilul de munca si de comunicare) si acele emotii si stari trecatoare pe care nu este nevoie sa le lasam sa ne domine si sa ne caracterizeze.
Ii multumesc Tinei pentru articol si va invit sa parcurgeti exercitiul de constientizare propus de ea!
–––––––––––––––––––––––
„Asa sunt eu!”
La ultima intalnire a cursului de Branding personal de la Fundatia Calea Victoriei, Iulia ne-a povestit despre brandul personal ca rol, exemplificat printr-o poza cu masti si despre rolurile unei persoane in viata de zi cu zi. Prima ipostaza era indezirabila, caci era vorba despre integritatea pe care nu o aveai, in timp ce diversitatea celei de-a doua te facea o persoana creativa, cu cat mai multe valente.
sursa: Facebook
Creierul meu, care functioneaza tot cu 40 Watti, ca orice creier, a sesizat o oarece contradictie si a vrut sa o elucideze repede, sa puna fiecare notiune in sertarul care ii apartine.
Poza cu mastile se referea la ceva ce este fals, ceva pe care vrei sa il arati doar celorlalti si care nu te caracterizeaza in realitate.
Rolurile unei persoane in viata de zi cu zi sunt multiple: o femeie poate fi fiica, sora, sotie, mama, colega de birou, sefa, subalterna, vecina, clienta. Ea se adapteaza fiecaruia in parte conform structurii personalitatii sale. Dar cum explicam faptul ca in acelasi rol aceeasi persoana poate fi in doua feluri diferite? Ati auzit vreodata un schimb de replici care suna cam asa: „Buna dimineata, ce-i cu tine ca esti trist?„. „Nu este nimic, asa sunt eu”? . Un raspuns mai corect ar fi fost „Nu ma simt in forma azi”, ceea ce deschide posibilitatea ca maine sa fie altfel.
sursa: Facebook
Una dintre tehnicile prin care psihoterapeutii lucreaza cu acest ”fel de a fi al oamenilor” se numeste externalizare. Cineva care este gelos devine o persoana care are o gelozie, alta persoana care este deprimata devine o persoana care are o depresie si tot asa – adjectivele sunt inlocuite cu substantive. Atunci cand „ai ceva” este mai usor sa te debarasezi de el si in mod clar sa vezi ca personalitatea ta mai cuprinde multe alte aspecte.
Tehnica aceasta continua prin a-l face pe client constient de „ceva-ul pe care il are”: este intrebat cand s-a intalnit prima data cu „ceva-ul”, cine sunt aliatii sai in lupta impotriva lui si cine ii pune bete in roate, care sunt situatiile cand este mai probabil ca „ceva-ul” sa se manifeste.
Intrebarea referitoare la o situatie in care „ceva-ul”ar fi fost foarte probabil sa se manifeste, dar clientul i-a tinut piept, a fost mai puternic, pune in scena „momentul unic”, acea situatie cand persoana s-a purtat altfel decat de obicei. Momentul unic este ca o revelatie care se citeste pe fata clientului printr-un zambet, o lumina, un oftat de usurare.
Cu aceasta noua perspectiva pornim in cautarea altor momente similare si construim o personalitate alternativa. Odata ce si-a amintit un prim moment, mintea clientului se canalizeaza in alta banda de frecventa si alte momente curg in avalansa.
La final urmeaza consolidarea noii trasaturi de personalitate. Acest lucru se face prin explorarea amanuntita a fiecarui moment unic: cum de s-a intamplat, cine i-a fost clientului aliat, cine ar fi putut sa il impiedice, de unde a avut putere pentru a actiona la fel in viitor atunci cand isi doreste.
In aparent acelasi context, o persoana poate fi in mai multe feluri: vesela sau trista, energica sau calma, pragmatica sau visatoare. Si sa fie tot ea. O persoana constienta de sine a testat cat mai multe variante si ajunge sa faca alegeri constiente referitoare la felul in care vrea sa fie.
Tina Petrareanu este psihoterapeut specializat in terapia de cuplu si familie. O puteti contacta in cadrul cabinetului Turqoise si pe blogul ei.