Ok, ti-ai analizat cariera si ti-ai propus ca anul acesta sa inveti lucruri noi. Ce faci mai departe?
3. Asuma-ti cateva riscuri calculate
imagine de aici
Teama de a gresi, de a face gafe sau de a pierde ceva este sanatoasa atata vreme cat te motiveaza sa te pregatesti, sa analizezi si sa nu iei decizii impulsive. Evolutiv vorbind, daca stramosilor nostri nu le-ar fi fost teama de nimic, n-am mai fi ajuns aici sa citim bloguri. 🙂
Asta nu inseamna, insa, ca teama ar trebui sa te impietreasca in asa masura incat sa nu faci niciodata nimic riscant. Este important ca, din cand in cand, sa te pui voluntar in situatii inconfortabile ca sa te testezi, sa inveti lucruri noi si sa evoluezi. Iata cateva exemple:
- Ofera-te sa contribui la proiecte din domenii in care nu ai foarte multa experienta sau din alte departamente.
- Cauta ocazii sa vorbesti in public si vezi ce feedback primesti.
- Intra in vorba cu oamenii la evenimente chiar daca te consideri „antisocial”.
- Incepe o activitate pe cont propriu in paralel cu jobul (cine stie, poate facutul de prajituri sau traducerile se vor transforma intr-un mic business).
- Implica-te intr-o campanie de fundraising pentru o cauza la care tii.
- Accepta un job temporar in al ora sau in alta tara.
Intr-un cuvant, obisnuieste-te sa stabilesti si obiective care te sperie putin, indeplineste-le cat poti de bine si apoi masoara rezultatele obtinute, chiar daca nu sunt 100% cele dorite. Important este sa te intrebi „Cum m-a schimbat aceasta experienta si ce am invatat din ea?”.
Atentie, asumarea de riscuri calculate nu inseamna automat ca vei da gres sau vei face ceva mediocru! S-ar putea sa ai surpriza de a-ti descoperi o noua pasiune, sa-ti dai seama ca ai un talent neasteptat la ceva, sa cunosti oameni noi… si de aici sa ti se deschida o cale la care nu te-ai gandit inainte. Inlocuieste teama cu curiozitatea: „Cum ar fi daca…?”