5 meta-obiective profesionale pentru 2014 (5)

Zilele trecute am vorbit despre analizainvatareriscuri si schimbare. Ah, in sfarsit e vineri si am ajuns la al cincilea meta-obiectiv profesional pe 2014! 😀 Insa chiar daca e ultimul, nu este si cel mai putin important; ba dimpotriva.

5. Pune-ti sub semnul intrebarii macar o convingere limitativa

convingeriimagine de aici

Desi suna ciudat sau ireverentios, convingerile sunt ca niste ochelari de cal pe care ii purtam, de multe ori fara sa ne dam seama, si prin care vedem – selectiv! – lumea din jurul nostru. In general, convingerile negative, cele care ne pun limite si piedici, se incadreaza in 3 tipuri:

  • Este imposibil / Este in afara controlului meu (sunt introvertit din nastere, sunt prea batran pentru asta, locuiesc in Romania…)
  • Nu pot / Nu stiu / Nu am (talent, relatii, forta, bani, abilitati, vointa)
  • Nu merit (sunt prost) / Nu merita (prea greu, prea multe sacrificii)

Fa-ti un obicei ca, de fiecare data cand te surprinzi gandind astfel, sa pui sub semnul intrebarii ceea ce gandesti si ce crezi:

  • Cine ti-a zis ca esti ghinionist, ca nu meriti nimic sau ca n-ai talent?
  • Ce situatii iti declanseaza si intaresc aceasta convingere?
  • Ce situatii care contrazic aceasta convingere ignori sau nu iei in considerare?
  • De ce esti atasat de aceasta convingere? Ce castigi din ea?
  • Oare generalizezi nejustificat?
  • Poate sunt ganduri automate negative?

Odata ce ai identificat o convingere negativa si sursa ei, poti incepe sa lucrezi la modificarea acesteia (evident, un proces care nu poate fi acoperit intr-un singur articol de blog).

De ce este nevoie sa identifici si sa modifici convingerile negative? Ti-as putea da zeci de motive, dar cel mai important mi se pare acesta:

Prin convingerile tale le arati oamenilor cum sa se comporte cu tine. 

Asa ca, inainte de a-ti stabili ca obiectiv sa devii manager, de exemplu, asigura-te in primul rand cu TU crezi ca meriti asta! Daca tu nu crezi ca meriti asta cu adevarat, vei gasi cai nebanuite sa te sabotezi singur si apoi te vei mira de ce piesele puzzle-ului nu se aseaza toate la un loc si pentru tine.

i am the changeSi cu asta am ajuns la finalul mini-seriei noastre de meta-obiective pentru 2014. Sper ca ti-a facut cu ochiul macar unul si ca te vei concentra pe integrarea sa in viata ta profesionala. Ceea ce imi doresc sa retii este ca, intotdeauna, la baza succesului stau niste abilitati si obisnuinte de a vedea dincolo de obiectivul concret, de a intelege ce il sustine si de a actiona avand in minte „the big picture”. Spor si reusite in 2014! 😉

imagine de aici

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s