Modelul „Captare – Mentinere – Rasplata” in personal branding

Luna trecuta am urmat un curs online despre storytelling sau arta de a spune povesti. Printre altele, am aflat cum reusesc cei mai buni romancieri / scenaristi de filme si seriale / producatori de continut online si jocuri video sa atraga cititorii, spectatorii si gamer-ii si sa-i tina implicati pana la final, aplicand un model in 3 etape.

Acest model, relativ simplu si intuitiv, a fost sintetizat de lectorii cursului sub forma „Hook – Hold – Payoff”. Mai pe romaneste: 🙂

  1. Captarea / Carligul (Hook) este acel element prin care castigi initial atentia publicului. Trebuie sa prezinti un personaj interesant, care are o misiune de indeplinit si o motivatie puternica. Indiferent ca are de cucerit un oras, o femeie sau propriii sai demoni interiori, publicul trebuie sa fie atras de el si sa devina curios daca isi va indeplini misiunea.
  2. Mentinerea (Hold) reprezinta constructia si desfasurarea povestii. Eroul trebuie sa se loveasca de obstacole si sa le invinga. Problemele intalnite si solutiile gasite nu trebuie sa fie previzibile si plictisitoare, iar personajul trebuie sa dea dovada, pe parcursul actiunii, de complexitate psihologica si emotionala, ca cititorii sau spectatorii sa se identifice cu el si sa „uite” ca este doar un erou de fictiune.
  3. Rasplata (Payoff) este momentul cand eroul invinge toate obtacolele si isi indeplineste misiunea. Neaparat, el trebuie sa rezulte schimbat la finalul actiunii, sa arate ca a invatat o lectie sau a avut o revelatie – lectie sau revelatie care sa fie si a cititorului / spectatorului. Uneori, eroul este infrant si nu-si atinge scopul, dar chiar si atunci cititorul / spectatorul trebuie sa simta ca a inteles sau a invatat ceva, sau macar sa aiba un moment de emotie, de orice fel, care reprezinta castigul sau pentru ca a investit timp in acel roman / film etc.

Urmarind aceasta teorie, mi-am dat seama ca si in marketing si personal branding este cam la fel. 

captare-mentinere-rasplata

Cu alte cuvinte, cand vrei ca un potential client (prin „client” intelegand nu doar cineva care cumpara un produs sau un serviciu, ci si un angajator sau o persoana pe care vrei sa o convingi de ceva) sa ramana cu tine pana la finalul „romanului” tau si sa vrea sa-l „citeasca” si pe urmatorul 😉 , trebuie sa parcurgi alaturi de el aceiasi 3 pasi ca in storytelling:

  1. Ii captezi atentia – facandu-i o prima impresie buna, avand ceva interesant de spus si fiind pregatit sa-i explici, intr-un mod placut si convingator, cu ce poti sa-l ajuti (un elevator pitch te poate ajuta, de exemplu).
  2. Ii mentii interesul – obtinand rezultate constante, fiind vizibil pe mai multe canale si comunicand constant cu el.
  3. Il rasplatesti pentru incredere – tinandu-ti promisiunile, livrand bine si la timp si facandu-l sa simta ca este natural si placut sa lucreze cu tine.

Pana la urma, orice brand este o poveste. Este o poveste despre cum ajuti tu pe cineva sa-si rezolve problemele sau sa-si atinga obiectivele. Deci comporta-te ca un erou! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s