Intr-un interviu cu un CEO citit la un moment dat in revista Forbes, am gasit aceasta definitie excelenta a brandului:
„Un brand nu trebuie sa vanda, ci sa cucereasca. Nu trebuie sa convinga, trebuie sa invaluie. Si, mai ales, nu trebuie sa fie insistent, ci doar memorabil. Cel mai greu lucru dintre toate.”
Nu stiu daca ai observat, dar „a cuceri”, „a invalui” si „a fi memorabil” se refera in totalitate la emotiile pe care le trezesti in inima publicului tau tinta.
Pentru a-ti face o idee despre cum se construieste un brand in jurul emotiei, te invit sa urmaresti acest clip Apple. Nu este nevoie sa fii fan Apple sau utilizator de produse Apple – vreau doar sa intelegi efectiv procesul din spatele crearii unei experiente, pe care marketerii Apple l-au explicat foarte bine.
Pentru orice eventualitate, iata si traducerea:
Daca toata lumea este ocupata sa faca totul, cum poate cineva sa perfectioneze ceva? Incepem sa confundam pretul mic cu bucuria, abundenta cu alegerea. A crea ceva necesita concentrare. Primul lucru pe care il intrebam este „ce vrem sa simta oamenii?”. Incantare… surpriza… dragoste… conectare… Apoi incepem sa construim in jurul intentiei noastre. Dureaza. Sunt mii de „nu” pentru fiecare „da”. Simplificam. O luam de la capat. Pana cand tot ceea ce atingem imbunatateste fiecare viata pe care o atinge. Doar atunci ne punem semnatura pe munca noastra.
Indiferent ca esti manager, coach, instalator sau mecanic auto, oamenilor care lucreaza cu tine nu le pasa doar de competentele tale, ci si de cum ii faci sa se simta.
- Cat este de simplu sa colaboreze cu tine?
- Este usor sa vorbeasca cu tine?
- Inspiri incredere? Sau frica?
- Ai nevoie constant sa fii verificat si controlat ca sa-ti faci treaba?
- Te limitezi la „bucatica” ta sau vezi lucrurile in context?
- Trebuie sa fii impins de la spate ca sa pornesti sau stii sa iei initiativa?
- Esti autonom emotional sau esti high maintenance, adica ai nevoie mereu sa fii incurajat, motivat, consolat…?
- Esti constant in comportament sau oamenii nu stiu niciodata cum vei reactiona?
- Cum abordezi problemele delicate – cu tact sau ca un tanc?
- Care este stilul tau de comportament si comunicare – relaxat, intepat, serios, amuzant, inspirational, elegant, agitat?
- Care este atitudinea ta fata de schimbare – ii opui rezistenta sau o imbratisezi?
- Esti morocanos sau rautacios cu colegii, subalternii sau clientii daca ai o problema personala?
- Care sunt valorile si principiile tale? Cum le integrezi in etica muncii? Le respecti chiar si atunci cand iti este incomod?
Aceste „mici” amanunte si zeci de altele, observate zi de zi si „inregistrate” constient sau inconstient, construiesc experienta utilizatorilor – ce simt oamenii in legatura cu tine cand vine vorba de domeniul profesional, de colaborarea cu tine. Iar calitatea experientei creeaza nivelul lor de engagement, adica de implicare, participare, angajament cu si fata de tine. Asta se traduce, intr-un final, prin loializare, prin faptul ca ei te prefera si te aleg pe tine de fiecare data cand au nevoie sa li se rezolve o problema.
Asadar, cum e sa lucrezi cu tine?