Draga cititoare, cum te simti atunci cand vorbesti in public? Esti o „Speechzilla” sau „Frumoasa din sala de sedinte adormita”? 😀
Din 2011, de cand am inceput sa vorbesc mai des in public, am devenit brusc mai atenta la diferentele dintre barbati si femei atunci cand este momentul sa tina o prezentare sau discurs. Si, cu toate ca provocarile vorbitului in public sunt aceleasi pentru toata lumea (fie ele emotii, balbaieli sau probleme de PowerPoint), am identificat cateva arii in care femeile sunt mai sensibile – si cateva posibile solutii pentru depasirea situatiilor dificile.
Ganditul excesiv dauneaza grav discursului
Femeile au mai multa materie cenusie decat barbatii, astfel incat intre emisferele lor cerebrale exista mai multa comunicare si schimb de informatii. Acesta este un avantaj, in sensul ca femeile au capacitatea sa faca mai multe lucruri deodata, dar in acelasi timp este si un dezavantaj, pentru ca le este greu sa “compartimenteze” lucrurile si situatiile, asa cum fac barbatii.
Asta se traduce prin gandit excesiv, prin faptul ca sarim in mintea noastra de la una la alta, suntem prea critice cu noi insene si avem tendinta sa interpretam si sa gasim sensuri acolo unde nu exista. De aceea, retine:
- Ancoreaza-te in prezent! Daca simti ca gandurile ti-au luat-o razna si ca emotiile te fac sa tremuri din tot corpul, concentreaza-te pe cele cinci simturi: ancoreaza-te cu picioarele in podea, simte textura hainelor de pe tine, uita-te in jur, constientizeaza-te ce mirosuri si ce sunete sunt in incaperea in care vei vorbi. Acest exercitiu te va ajuta sa “iesi din capul tau” si sa revii cu picioarele pe pamant.
- Muta-ti atentia catre public! De fapt, mare parte din emotia vorbitului in public este provocata de faptul ca esti precupata de tine: “Cum ma vad oamenii? Ma plac? Oare fac ceva gresit? De ce a zambit tipul ala din stanga? Rade de mine?”. Adu-ti aminte ca esti acolo pentru a le spune oamenilor ceva interesant si util, pentru a-i face pe ei sa se simta bine. Odata ce atentia ta se va deplasa din interior spre exterior si vei fi preocupata sa-ti multumesti publicul, vei intra in flux si vei “uita” sa mai ai emotii.
Buton on/off pentru emotii?
Noi, femeile, suntem responsabile in aceasta lume sa oferim caldura, dragoste si grija. Asta este o misiune minunata, dar vine la pachet cu realitatea ca pur si simplu suntem mai emotive. Ne este mult mai greu sa apasam comutatorul de emotii, astfel ca luam cu noi problemele de la serviciu acasa, iar daca ne-am certat dimineata cu sotul sunt mult mai mari sansele sa fim nervoase la o sedinta. De aceea, iata cateva trucuri pentru momentele cand te simti coplesita de emotii:
- Respira! Primul semn al anxietatii este respiratia scurta, superficiala. Daca nu tragi aer adanc in piept, creierul nu ti se oxigeneaza si nici nu ai suficienta forta si rezistenta pentru a vorbi. Cand respiri, nu ar trebui sa-ti tragi burta si sa-ti umfli pieptul ci, dimpotriva, sa simti cum ti se bombeaza abdomenul, semn ca ti-ai umplut cu aer partea de jos a plamanilor. De asemenea, numaratul respiratiilor este cea mai simpla forma de meditatie si de autocentrare, impiedicandu-te sa te gandesti la altceva.
- Uneori, emotiile sunt cauzate de variatii hormonale sau de lipsa unor vitamine si minerale in corp. Un pliculet de Calciu sau Magneziu luat la momentul potrivit te poate salva de la… tremurat (desigur, ideal ar fi sa le iei la recomandarea medicului). La fel, putina ciocolata iti poate regla glicemia – dar cuvantul cheie este “putina”. Nu abuza de dulciuri, cafea sau energizante inainte de un speech, pentru ca publicul se va intreba daca nu cumva suferi de ADHD.
- Cel mai simplu mod de a reduce emotiile este, insa, sa vorbesti despre un subiect pe care il cunosti bine, sa repeti discursul pana cand simti ca il stapanesti si sa anticipezi ce intrebari ti s-ar putea pune. Daca ai bifat toate astea, te poti duce cu incredere in sala de sedinte!
Capcanele modei
Sa recunoastem, doamnelor: vrem sa fim frumoase SI destepte!
Ne dorim, mai mult decat barbatii, sa aratam bine atunci cand multe zeci de perechi de ochi ne masoara de sus pana jos – si avem si mult mai multe “arme”in arsenal pentru asta: tocuri, decolteuri, coafuri, rochii care ne invaluie armonios… Insa iata cateva alegeri vestimentare care ne pot sabota speech-ul:
- Curelele late si stranse pe talie sau fustele cu talia inalta te impiedica sa respiri. Punct. Dupa primele 10 minute vei vedea ca incepi sa nu mai ai suflu si iti va parea rau ca ti-ai sacrificat ideile pentru a demonstra ca ai o talie de fotomodel.
- Pantofii incomozi sau cu tocuri prea inalte se pot dovedi deal breakers daca trebuie sa stai mai mult timp in picioare. Nimic nu este mai neplacut decat sa incerci sa zambesti si sa vorbesti cu energie cand simti ca pantofii te… calca pe creieri!
- O fusta sau rochie care pare decenta cand stai in picioare se poate ridica mai mult decat trebuie atunci cand te asezi pe scaun in fata unei audiente, ceea ce te poate face sa te simti extrem de inconfortabil, stiind ca publicul se holbeaza la picioarele tale.
- Nu iti face o coafura prea complicata sau cu care nu esti obisnuita. S-ar putea sa te deranjeze… sau sa fii tentata sa-ti tot atingi parul… sau vei arata de parca ai un bat (ma scuzati) undeva.
Ca regula generala, imbraca-te si coafeaza-te in stilul tau normal, in care te simti confortabil.
Cel mai important nu este sa ai pe tine haine din ultima colectie de la Saptamana Modei din Milano, ci sa fii imbracata cochet, ingrijit si potrivit varstei si conformatiei tale.
Ce spune corpul tau?
Oricat de bun este discursul tau si oricat ai vrea sa pari de hotarata si increzatoare, daca in sufletul tau te simti nesigura, limbajul corpului te va trada mai devreme sau mai tarziu. Asa ca:
- Nu sta cu picioarele incrucisate! Pozitia pe care am vazut-o cel mai des la femeile timorate de vorbitul in public este cea cu picioarele, eventual si cu mainile, incrucisate in fata. Pe bune, te face sa arati ca o fetita speriata care mai are putin si se scapa pe ea. Adopta o postura normala, deschisa, cu umerii relaxati, picioarele paralele si mainile pe langa corp. Nu-ti framanta obsesiv mainile, nu-ti incrucisa bratele si nu te batai de pe un picior pe altul.
- Ai grija la voce. Incearca sa vorbesti mai rar si pe o tonalitate mai joasa – aceste atribute sugereaza ca esti relaxata si ai incredere in tine. Vorbitul rapid si pe un ton ascendent este asociat cu emotiile si nervozitatea, ca sa nu mai zicem ca este cam suparator la urechi.
Un pic de sare si piper
Un barbat mi-a spus odata: “Majoritatea femeilor care vorbesc in public sunt cam plictisitoare. Nu au umor si sunt toate numai ingerasi, fluturasi, chestii serafice si emotii”. Din punctul meu de vedere, acel barbat avea, macar partial, dreptate. Atunci cand te adresezi unei audiente mixte, constientizeaza ca trebuie sa le dai tuturor participantilor cate un motiv sa te asculte si sa le vorbesti “pre limba lor”.
- Daca vrei sa castigi respectul si atentia barbatilor din sala, foloseste in prezentarile si discursurile tale atat cuvinte, cat si imagini, atat povesti emotionante, cat si date, cifre si grafice, atat delicatete si gratie, cat si glume. E ca diferenta dintre geometria plana si cea in spatiu – adauga profunzime si noi dimensiuni discursului tau.
- Adauga putina energie, gesturi si miscare speech-ului tau. Nu zic sa alergi de colo-colo, dar nici nu sta nemiscata ca o statuie care asteapta adoratie. Monotonia in vorbire, gesturi si idei este o metoda sigura de a-ti adormi audienta.
Fara a avea pretentia ca am epuizat tot ce se putea spune despre subiect, inchei cu constatarea ca avem nevoie de mai multe femei care sa vorbeasca in public – fie ca prezinta idei la sedinte sau ca sunt vorbitori motivationali.
Lumea nu poate decat sa beneficieze de intelepciunea, pragmatismul si empatia femeilor – si da, inclusiv (sau mai ales) de emotiile lor!
(Articol publicat initial, in doua parti, pe blogul Oanei Mihailescu).
imagine de aici
Foarte interesant si de mare ajutor!
Multumesc! 🙂