Falsa “înţelepciune de Facebook”

Mi-a venit ideea acestui articol văzând o poză care circulă pe internet, cu textul: “Creierul. Dacă îl foloseşti, vezi lumea aşa cum e. Dacă nu îl foloseşti, vezi lumea aşa cum îţi spun alţii că e.”

creierul

Şi nu m-am putut abţine să nu strig în sinea mea că nimic nu este mai puţin adevărat.

Noi nu vedem lumea nici cum ne spun alţii că este, nici exact aşa cum este. Perspectiva noastră asupra lumii este îngrozitor de subiectivă, tocmai datorită (sau din cauza) creierului nostru. 🙂

Pe pagina de Wikipedia dedicată erorilor de judecată (biasuri cognitive) sunt enumerate nu mai puţin de 179 de moduri în care gândirea, deciziile, comportamentul şi memoria ne sunt afectate de iraţionalitate!

Sunt autori care au luat Premiul Nobel demonstrând asta (Daniel Kahneman) sau care şi-au dedicat subiectului aproape întreaga activitate (vezi Dan Ariely care a scris 4 cărţi despre iraţionalitate).

Însăşi convingerea că noi vedem realitatea aşa cum este… în realitate, că faptele şi informaţiile sunt evidente pentru toată lumea, că oamenii raţionali vor fi de acord cu noi şi că cei care nu fac asta sunt neinformaţi, leneşi sau iraţionali este un bias şi se numeşte “realism naiv”. 😉

Aşadar, este bine să ne cunoaştem şi să ne recunoaştem propriile limite atunci când emitem judecăţi sau luăm decizii. Nimeni nu este ferit de biasurile cognitive!

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Mihai spune:

  Nu are legatura cu ratiunea sau lipsa ei in legatura cu viziunea asupra lumii. Citatul respectiv se refera la manipulare si la faptul ca daca nu ne folosim creierul sa analizam lumea inconjuratoare si sa o vedem din propria noastra perspectiva, vom fi influentati de altii si viziunea noastra asupra lumii nu ne mai apartine. Este viziunea altora.

  1. Iulia Nani spune:

   Mihai, permite-mi sa te contrazic. 🙂 Un conspirationist antivaccinist, de exemplu, poate avea impresia ca si-a folosit creierul pentru a analiza lumea inconjuratoare si ca nu s-a lasat manipulat, dar in realitate, asa cum am scris si eu, nu a vazut lumea „asa cum este”. A vazut-o conform filtrelor din mintea lui.

   1. Mihai spune:

    N-as zice ca si-a folosit creierul. A-ti folosi creierul necesita studiu si multe ore petrecute in incercarea de a deslusi o anumita chestiune. Cand poti sa aduci un argument stiintific ca vaccinurile nu sunt bune, ca sa urmez exemplul de mai sus, atunci da poti spune ca ai facut propria analiza si ai un argument. Dar analiza trebuie facuta din mai multe surse si pe baza a ceea ce ai citit si interpretat iti formezi o opinie. Atunci poti sa zici ca ti-ai folosit creierul si nu ai fost influentat de un grup/o persoana.

 2. Iulia Nani spune:

  Corect, însă respectivul antivaccinist trăiește cu impresia că și-a folosit creierul, că a cercetat pe cont propriu (în surse care îi confirmă convingerile pe care deja le avea) și nu s-a lăsat manipulat. De asta spun că fiecare vede lumea prin prisma propriilor biasuri cognitive și nu „așa cum este” ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s