CINE SUNT

Buna, sunt Iulia si ma fascineaza tot ceea ce este in capul oamenilor, ce ii motiveaza, ce ii sperie si ce ii determina sa ia decizii si sa se comporte (sau nu) intr-un anume fel.

Din 2018 ma numesc Iulia Bertea-Nani – da, m-am maritat si mi-am schimbat numele (oare este o problema de branding?). 🙂

Sunt autoarea cărților „Cine nu e gata” (2021, ed. Bookzone) și „Respiră, Eliza!” (2023, ed. Siono).

Misiunea mea este sa-mi inspir semenii, prin propriul exemplu, sa iasa de pe “pilot automat”, sa isi constientizeze punctele forte si sa invete sa se puna in evidenta intr-un mod atragator si autentic, combinand cunostinte de marketing, psihologie, neurostiinte si principii spirituale. Da, sunt o fiinta eclectica si cred ca specializarea este doar pentru insecte.

  • Am 22 de ani de experienta in marketing, in companii nationale si multinationale, ceea ce mi-a permis sa filtrez, sa testez si sa distilez cam tot ce functioneaza si ce nu in comunicare si branding. In prezent sunt Communication Manager la HR Club, cea mai importanta asociatie a profesionistilor de HR din Romania.
  • Specialitati? Marketing, personal branding, branding pentru antreprenori, employer branding, consumer behavior (economie comportamentala), comunicare de brand, strategic marketing, training, neuromarketing, pitching, prezentari, public speaking, cercetare cu instrumente de neuromarketing, social media, Facebook/ Linkedi / Google ads, email marketing, customer relationship marketing.
  • Detin o certificare in Neuromarketing, domeniul care imbina marketingul cu neurostiintele si economia comportamentala, la Hamburg Media School, master sustinut in colaborare cu Sales Brain, una dintre primele agentii internationale de Neuromarketing.
  • Sunt mandra posesoare a unui Master in Marketing cu focalizare pe comportamentul consumatorului. Asta inseamna ca am citit si o gramada de carti de psihologie si sociologie ca sa inteleg mai bine ce este in mintea oamenilor.
  • Am diploma de formator certificata CNFPA, ceea ce inseamna ca sunt capabila sa explic si sa prezint bine diverse lucruri si sa ma fac inteleasa.
  • Am sustinut 13 editii ale unui curs de branding personal la Fundatia Calea Victoriei, intre 2012 si 2014, la care au participat circa 200 de cursanti.
  • Sunt (printre altele) traducatoarea cartilor Confesiunile unui vorbitor public de Scott Berkun, Principiul progresului de Teresa Amabile & Steven Kramer, Cum sa ai o zi buna de Caroline Webb, Grit de Angela Duckworth, Creatorii de hituri de Derek Thompson, Popular de Mitch Prinstein, TED Talks de Chris Anderson, Dolari si ratiune de Dan Ariely, Designing Your Life de Bill Burnett & Chris Evans, Algebra fericirii de Scott Galloway, Jocul infinit de Simon Sinek si Decizii extraordinare de Dan Ariely, aparute la Editura Publica. Nu doar ca le-am tradus, dar am si invatat cate ceva din ele. 😉
Unde am aparut in presa:

29 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Daniel Mocanu spune:

    Imi place foarte mult ideea, am citit comment-urile tale si intentiile pe care le ai. Am simtit nevoia sa las acest raspuns si am facut-o. Nu ma consider un potential client dar lucrurile pe care ti le-ai propus sunt laudabile. Sa ai un an bun si oameni care sa stea cu urechile ciulite si mintea deschisa !
    Cu respect, Daniel Mocanu

    1. Iulia Bertea spune:

      Daniel, multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase, te invit sa mai „treci” pe blogul meu si astept comentariile tale la articolele mele. 🙂 Sa ai si tu un an asa cum ti-l doresti!

  2. Teo spune:

    Am urmarit pe Youtube „Brand personal versus brand de produse” si mi-a(i) placut. O sa te urmaresc in continuare.

  3. Ciprian Busca spune:

    Nice blogul, m-ai prins de la primul articol. Adica acesta: „Daca nu ai un “ce”, cauta un “cum””. Ai mentionat mai sus ca ai citit cateva zeci de carti din psihologie, poti sa faci un top a celor mai bune titluri, mai pe romaneste sa-mi recomanzi cateva titluri !? all eyes on u ! 🙂

    Succes !

    1. Iulia Bertea spune:

      Ciprian, multumesc pentru apreciere. Este greu sa iti recomand carti deoarece domeniul psihologie & sociologie este foarte vast si nu stiu ce anume te intereseaza mai mult, din ce arie. Personal, pentru domeniul „comportamentul consumatorului” (la care am facut referire in articol cand am zis ca am citit multe carti), pot sa iti recomand o serie de autori care apar la Editura Publica. Cel mai mult mi-au placut:
      – Malcolm Gladwell – Exceptionalii & The Tipping Point (am in plan sa le citesc si pe celelalte 2)
      – Dan Ariely – Irationali in mod previzibil & Irationalitatea benefica
      – Dan Hill – Emotionomics
      – Martin Lindstrom – Buyology
      – Tor Norretranders – Omul generos
      In rest, sunt multi autori care au contribuit cu ceva la dezvoltarea mea, de la Eckhart Tolle si Eric Berne pana la Jacques Salome si N.N. Taleb. Sunt o persoana destul de eclectica in privinta asta. 🙂

      1. Mihaela Bacanu spune:

        Iulia, cred ca pentru serviciile pe care le oferi, prinde foarte bine: http://www.gladwell.com/blink/index.html. Spor! 🙂

      2. Iulia Bertea spune:

        Multumesc, am citit cartea anul trecut. 🙂

  4. Ciprian Busca spune:

    🙂 Nice la patrat ! Exact recomandarea de care avem nevoie. Pe parte de marketing erau si necesitatile mele, ma considerat ca nu mai este nevoie sa detaliez, era cumva in context si m-ai „citit” bine.

    M-am abonat ! 🙂

    1. Iulia Bertea spune:

      Ma bucur ca am „citit” bine. 🙂 Multumesc.

  5. Marian S spune:

    Buna! Sunt Marian si ma fascineaza sa aflu ce e in capul meu, numai ca nu prea imi iese figura.
    M-am dus la medicul de familie, acesta m-a trimis la psiholog. Acolo mi-au zis: dom`ne, la noi, la spitalul X, nu avem psihologi, ca E scumpi. Mergi matale la cabinetul 21, e acolo un doctor simpatic.
    Tare simpatic. Nici nu am intrat bine pe usa si a inceput sa-mi scrie o reteta. Ce tampit am fost, m-am uitat ca scrie 21, dar nu am fost prea atent. Am iesit afara si m-am uitat cu mai multa atentie. Scria: cabinetul 21, psihiatrie.

    Am incercat la popa. Mi-a cerut bani. N-am.
    La babe si vrajitoare n-am fost. Nu ma duc.

    Am incercat la diversi profeti si formatori. Aiurea, si aici e pe bani. Bani pe care trebuie sa ii dai inainte, ca la… hm. Nu gasesc si eu unul sa-mi zica: ma, eu am atata incredere in meseria asta a mea incat sunt in stare sa vad diamantele din noroi. Uite, te ridic de jos, te slefuiesc si am incredere ca scot din tine, daca nu diamant, macar o piatra de polizor. Bani, zici? Lasa, ca imi dai pe urma, cand ajungi si tu mare. Ca suntem crestini, nu umblam mereu cu „mie ce imi iese la afacerea asta???„

    Am incercat, n-am gasit. Nu-i nimic, mai caut.

    1. Iulia Bertea spune:

      Domnule Marian, felicitari pentru talentul la scris si pentru umor! Sa stiti ca motivul pentru care nimeni nu ofera consiliere gratuita este pentru ca noi, oamenii, suntem facuti de asa natura incat apreciem toate lucrurile prin prisma valorii lor exprimate in bani. Daca nu te ustura putin buzunarul, nu vei aprecia sfaturile pe care le primesti si nu te vei mobiliza sa le pui in aplicare ca sa-ti recuperezi investitia. Totusi, pentru ca inteleg ca imi cereti o parere legata de situatia dvs., va voi da mai jos cateva sugestii:

      Nu va mai referiti la blogul de prezentare drept „blog de somer”. Numiti-l „blog de IT-ist, de inginer” sau de ce vreti dvs. sa fiti considerat. Un angajator nu vrea sa angajeze un somer, ci un specialist in… ceva.

      Blogul dvs. trebuie sa reflecte cunostintele pe care le aveti si ce probleme puteti sa rezolvati, nu doar prin prisma cv-ului si scrisorii de intentie. Alegeti-va o tema centrala, care trebuie sa fie profesia dvs., si scrieti articole din care sa reiasa cat de bine stapaniti acea profesie. Scrieti articole gen tutorial (cum sa faci cutare, cum sa eviti greselile atunci cand…), scrieti recenzii de carti sau site-uri din domeniul dvs., comentati stiri din industrie etc.

      Continutul nu trebuie sa fie despre dumneavoastra, ci despre ce stiti sa faceti – cu alte cuvinte, continutul trebuie sa fie util cititorului si sa vorbeasca implicit, nu explicit despre dvs. Scopul este ca atunci cand un angajator cauta pe Google dupa niste cuvinte cheie, blogul dvs. trebuie sa fie afisat ca relevant pentru domeniul respectiv. Si contul de LinkedIn trebuie sa fie completat adecvat si fara formulari de genul „inteligent, caut asemenea” – inteleg ca stilul dvs. este mai glumet, dar pe LinkedIn urmariti sa fiti pozitionat ca specialist, nu ca umorist. Incercati sa spuneti mai clar ce urmariti, ce pozitie doriti.

      Va doresc succes!

      1. Marian S spune:

        Multumesc mult!
        O singura obiectie:
        Ca sa te „usture„ buzunarul trebuie mai intai sa ai ceva in el.
        Abia atunci ar trebui sa te usture, dar nu buzunarul, ci obrazul.
        Altminteri n-ai decat sa te gandesti la valoarea proverbului „a fi om e lucru mare„.
        Mult succes pe mai departe!

      2. Iulia Bertea spune:

        Sincer, nu vad legatura dintre a plati pentru serviciile cuiva si rusinea legata de asta. Pe cine ar trebui sa-l usture obrazul si mai ales de ce? Nu stiu de ce, dar am senzatia ca nu veti pune nimic in aplicare din ceea ce v-am sfatuit si nici ca imi apreciati efortul. 🙂 Toate cele bune!

      3. Marian S spune:

        Explicatiune.
        Ca sa te usture buzunarul… nu este cea mai potrivita abordare.
        Daca ai bani in acel buzunar si nu folosesti o parte din ei pentru a te dezvolta, atunci trebuie sa te usture obrazul.
        Daca nu ii ai… doar plangi.
        Si repet ceea ce am zis: procedura este discutabila.
        1. Prezinta-te, tu, cel care vrei dezvoltare si plateste.
        2. Iese vreo branza din tine sau nu, ma doare undeva, eu ti-am luat banii. Indiferent ca nu ai facut nimic fiindca esti un fraier sau fiindca metodele mele (consultant) nu sunt bune.
        Repet, inca nu am vazut vreun consultant care sa se rişte la un fel de „comision de succes„ ulterior. De ce? asta-i intrebarea.

      4. Iulia Bertea spune:

        Raspunsul este extraordinar de simplu: din acelasi motiv pentru care nu ti se da pe datorie marfa la supermarket sau mancare la restaurant sau bilet in avion. Consultantul nu traieste cu aer, are si el nevoie de bani, are si el cheltuieli. Poate sa ia anumite cazuri „pro bono”, poate sa faca reduceri de pret, dar nu isi poate baza intreaga existenta si afacere pe voluntariat sau pe ideea ca isi va primi banii peste un an-doi (in afara de cazul cand este vreun mostenitor bogat si face meseria asta doar ca hobby). Si in plus, poate sa aiba cele mai bune metode din lume, dar nu poate sa intre in capul clientului sau sa mearga cu el de mana la interviuri. Aici e vorba de un acord bilateral, in care nu numai consultantul trebuie sa-si dea interesul, ci si clientul trebuie sa dovedeasca angajamentul sau fata de acea cauza.

      5. Marian S spune:

        Raspunsul este extraordinar de simplu si de… nasol.
        In occident exista. In Romania nu.

      6. Iulia Bertea spune:

        V-am oferit deja consultanta gratuita, cu sfaturi concrete, desi nu suntem in Occident. Cu placere. 🙂

  6. ion spune:

    Faptul ca ai aparut la Antena 2 e un minus!

    Eu as scoate chestia aia de acolo 🙂
    Nu de alta, dar vrei sa atragi cititori inteligenti ?

    1. Iulia Bertea spune:

      Conteaza ceea ce am spus si modul in care m-am prezentat. Daca un cititor imi pune eticheta dupa postul tv, inainte de a urmari emisiunea si a vedea ce am spus acolo, poate ca nu este foarte inteligent.

  7. Teodor spune:

    Iulia, poti sa pui link-ul emisiunii aici?

    1. Iulia Bertea spune:

      Linkul este pus in articol, acolo unde scrie „unde am mai aparut in presa”. 🙂
      Interventiile mele se gasesc la minutele 02:08-04:08, 04:25-06:00, 39:11-42:53 si 49:45-49:56.

      1. Teodor spune:

        O prestatie foarte buna. Felicitari!

  8. exoligu spune:

    Avem în comun o fotografie de fundal cu vârfuri de munți și o preocupare pentru gândirea laterală. E suficient ca să mă determine să revin pe paginile tale. Succes!

Lasă un comentariu