Orice poveste este mai bună decât haosul

on

De curând a circulat pe LinkedIn o postare în engleză care spunea cam aşa: “Acum 10 ani, un student de la Harvard a invitat 5 persoane în camera lui de cămin pentru a discuta o oportunitate de afaceri. Doar 2 din 5 persoane au venit. Astăzi, acei 2 oameni sunt miliardari: Dustin Moskovitz, 9,9 miliarde $ şi Eduardo Saverin, 5,8 miliarde $. Iar tipul cu care s-au întâlnit în acea seară? Nimeni altul decât Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a cărui valoare netă curentă este 35,7 miliarde $. Nimic nu e mai scump decât o oportunitate ratată.”

Postarea, ilustrată cu o copertă a revistei Time cu chipul lui Zuckerberg, a fost întâmpinată cu multe aprecieri şi comentarii admirative şi entuziaste despre importanţa de a nu refuza nicio ocazie.

Ei bine, se pare că toţi suntem fooooaaaarte deştepţi în retrospectivă! 🙂

Cu alte cuvinte, atunci când privim în urmă la un şir de evenimente care s-au soldat cu succes (de exemplu, când etapele de recrutare pentru un nou job s-au succedat “ca unse”) sau când citim biografia unei personalităţi (sportiv, om de afaceri etc.), cădem pradă fie gândirii magice (“Aşa a fost să fie”, “Totul se întâmplă cu un motiv”), fie aşa-numitului bias al supravieţuitorului (“Zuckerberg – sau alt model – a făcut X, Y şi Z, prin urmare dacă fac şi eu lucrurile astea pot să am şi eu succes”).

Unde este hiatusul de gândire?

Acesta este compus din două aspecte:

1. Nevoia intrinsecă a omului de a atribui un înţeles, o semnificaţie, unor evenimente petrecute deja. Este foarte greu să acceptăm ideea că o succesiune de lucruri poate ţine de circumstanţe pur şi simplu aleatorii, pe care noi le numim “noroc” sau “ghinion”. Nevoia noastră de a avea o poveste, o explicaţie, ne face să confundăm corelaţia (nişte fapte s-au petrecut una după alta) cu cauzalitatea (faptele s-au petrecut din cauza – sau datorită – faptelor anterioare).

2. Ignorarea miilor – sau milioanelor – de oameni din întreaga lume care au încercat să aibă succes într-un anumit domeniu şi nu au reuşit, deşi au avut şi ei o idee minunată, au fost şi ei pasionaţi şi ambiţioşi, au muncit şi au exersat zile şi nopţi la rând, au făcut networking etc. Toate aceste cazuri nu sunt documentate nicăieri, în nicio biografie sau interviu televizat, prin urmare nu avem nicio idee care este procentul real de reuşită sau ratare în domeniul respectiv şi care sunt şansele noastre de a da lovitura dacă urmărim întocmai “reţeta” din biografia unui artist sau milionar celebru.

Întorcându-ne la exemplul cu Zuckerberg, puţini oameni se gândesc că, poate, în dormitoarele studenţilor au avut loc (şi au loc în continuare) mii de întâlniri la care se discută idei de afaceri, idei care nu se concretizează niciodată – sau, cel puţin, nu la nivelul de magnitudine Facebook.

“Păi şi atunci ce să facem, cum să alegem întâlnirile la care să mergem şi oportunităţile în care să investim?”, vei zice. “Nu trebuie să încercăm cât de multe lucruri putem, că vorba aia: Nu ştii de unde sare iepurele”?

Opinia mea este că mentalitatea de a alerga orbeşte după toate oportunităţile de teamă că vei rata ceva exact atunci când nu te vei duce la acea întâlnire sau nu vei participa la acel eveniment poate să te împingă, încet-încet, la burn out, la o epuizare a resurselor fizice, mentale, dar şi materiale şi relaţionale.

Sau, în cel mai bun caz, vei deveni persoana aceea excesiv de optimistă şi proactivă (crezi tu!) care îi oboseşte şi îi irită pe cei din jur.

fomo

În engleză există termenul FOMO (fear of missing out) care se referă mai ales la comportamentul online de verificare obsesiva a contului de social media, de frică să nu-ţi scape informaţii importante.

Dar citirea excesivă a biografiilor oamenilor celebri, a “reţetelor” de succes garantat şi a sfaturilor de vânzări heirupiste gen „să răspunzi oricând la telefon, indiferent dacă momentul este potrivit sau nu”, te poate duce la un comportament tip FOMO şi în viaţa reală.

Înainte de a-ţi umple până la refuz agenda cu mii de întâlniri şi “oportunităţi de afaceri” care să te secătuiască de resurse, şi înainte de a te face disponibil pe telefon şi online 24/24 şi de a-i înnebuni pe cei din jur cu citatele tale motivaţionale, fă-ţi temele!

Verifică cine sunt persoanele implicate, care este rata de succes în industrie, cât ţi se potriveşte oportunitatea respectivă. Poţi să-ţi faci, de exemplu, un chestionar sau alt sistem de filtrare adaptat nevoilor tale şi domeniului în care lucrezi, cu ajutorul căruia să alegi doar oportunităţile care au şanse reale de succes.

Şi, mai ales, deşi poate părea un sfat care nu intră deloc în categoria de business, acceptă faptul că nu poţi controla totul, tot timpul! Înainte să te duci la ACEA întâlnire care te va îmbogăţi, s-ar putea să te mai duci la 199 de întâlniri inutile, sau poate numai la 10, sau poate te vei duce din prima la întâlnirea norocoasă. Sau poate nu va exista niciodată o astfel de întâlnire magică.

Nu ai cum să ştii! Pur şi simplu fă şi tu ce poţi, cât de bine poţi, fără să ajungi să trăieşti cu telefonul agăţat de ureche.

Iar dacă ai ratat ACEA întâlnire care urma să te facă miliardar, iartă-te şi mergi mai departe!

 

imagine de aici

Lasă un comentariu