Cum am inceput sa am zile mai bune dupa ce am tradus „Cum sa ai o zi buna”

Plasata sub auspiciile unui motto minunat (“Modul in care ne petrecem zilele este, desigur, modul in care ne petrecem vietile.” – Anne Dillard), cartea Cum sa ai o zi buna de Caroline Webb ar putea fi considerata un manual de automanagement sau self-coaching, pozitionat aproape perfect la intersectia dintre cercetarea stiintifica riguros documentata si ghidul practic pentru a realiza ceva – in cazul nostru, pentru a face cat mai mult din ce ne-am propus la locul de munca si a ne intelege mai bine cu oamenii cu care lucram, toate astea fara sa ne pierdem cheful de viata si sa ajungem sa mergem „la scarbici”.

cum-sa-ai-o-zi-buna-caroline-webb-editura-publica

Intr-o lume in care multe carti si seminarii de dezvoltare personala promoveaza jumatati de adevaruri nefondate stiintific si ne dau retete absolute pentru succese grandioase – cum sa cucerim lumea afacerilor, cum sa influentam pe oricine, cum sa devenim mai bogati – Cum sa ai o zi buna ne inghionteste prieteneste sa ne intoarcem in primul rand spre noi insine si sa intelegem cum ne functioneaza creierul, folosind un limbaj accesibil si sustinand fiecare informatie din neurostiinte si economie comportamentala cu moduri concrete in care poate fi aplicata, indiferent ca e vorba de a gestiona mai eficient sarcinile de pe lista, de a supravietui unei sedinte tensionate cu participanti ostili sau de a face o impresie mai buna in randul sefilor si colegilor.

Apropo de caracterul practic al cartii – cu totii am auzit de reactiile defensive automate de tip “lupta, fuga sau inghetare” pe care le avem in fata unor amenintari fizice, sociale sau personale percepute, dar cine a stat vreodata sa ne spuna in detaliu care sunt factorii care declanseaza de obicei aceste reactii si cum pot fi contracarati? Ei bine, Caroline Webb se indura de noi 😉 si ne ofera o lista extrem de utila care merita tiparita si pastrata la vedere in biroul oricarui manager, si nu numai!

Mai mult, ea explica in detaliu o serie de erori de judecata (bias-uri) care ne fac sa luam decizii proaste sau sa-i intelegem gresit pe ceilalti, cum ar fi orbirea neintentionata, eroarea de atribuire sau efectul varf-final. Personal, pe masura ce citeam despre ele, imi veneau in minte multe situatii din viata profesionala in care m-am lovit de aceste bias-uri, fie din postura de victima, fie de contravenienta. 😀

Unul dintre lucrurile care mi-au placut cel mai mult la Cum sa ai o zi buna a fost ca autoarea pune foarte mult accent pe legatura dintre minte si corp si aloca un spatiu generos informatiilor, sustinute stiintific, despre pastrarea energiei, sport, meditatie, odihna si somn ca factori decisivi pentru succes. De exemplu, acum stim ca o saptamana in care ai dormit doar patru sau cinci ore pe noapte iti induce o deteriorare a starii generale echivalenta cu a avea un procent de 0,1 alcool in sange. Practic, cand iti sacrifici somnul pe altarul muncii, nu esti un erou, ci e ca si cum ai lua decizii importante pentru companie si clienti in stare de ebrietate…

Pe masura ce traduceam aceasta carte, ma gandeam care sunt cele 3 sau 5 lucruri care mi-au placut cel mai mult la ea si despre care sa scriu pe blog atunci cand va fi scoasa din tipar. Acum, constat ca imi vin in minte mult mai multe si ca risc sa va povestesc toata cartea. 🙂 Asa ca mai bine o cititi si alegeti voi tehnicile, trucurile, sugestiile si strategiile care vi se potrivesc cel mai bine. Garantez ca este imposibil sa nu gasiti ceva util printre ele, oricat ati fi de carcotasi!

P.S. Poate vreti sa o vedeti pe autoare vorbind despre cateva tehnici de imbunatatire a interactiunilor umane, cum ar fi tehnica persoana buna, circumstante proaste:

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu