Cum stai cu obiectivele?

Unul dintre autorii motivationali caruia ii citesc frecvent newsletterele spunea odata ca uraste luna ianuarie deoarece sala de fitness la care se duce in mod regulat se umple brusc cu oameni care au decis ca in noul an vor avea mai multa grija de forma lor fizica. Din fericire, adauga el, de prin februarie-martie grasutii inceteaza sa mai vina la sala si el isi poate recastiga linistit accesul la aparatele preferate.

De ce nu reusim sa ne tinem de promisiunile si hotararile pe care le luam la inceput de an? Iata mai jos cateva posibile explicatii.

Mirajul “noului inceput”

Bornele temporale de tip „de luni” sau „de la 1 ianuarie” au ceva fascinant. Ne duc cu gandul la speranta, prospetime, o noua sansa… sau ascund un prea-frumos sindrom de procrastinare.

Ti-ai spus vreodata “Este ultimul Craciun cand mai mananc 10 sarmale la o masa, iar de la 1 ianuarie o sa mananc numai broccoli si morcovi fierti”? Ei bine, astfel nu faci altceva decat sa amani la nesfarsit sa iti pui promisiunea in aplicare, sa cauti alte si alte scuze pentru care sa nu te tii de ea. Din punctul meu de vedere, singura data potrivita pentru a lua o hotarare si a ma tine de ea este astazi, chiar daca e marti, 13 octombrie.

Termene nerealiste

Luand exemplul de mai sus, cel cu mancatul excesiv, este simplu sa promiti ca iti vei schimba radical modul de viata, dar este realist? Cand iti propui sa faci brusc o schimbare uriasa, daca nu ai o vointa sau o motivatie extrem de puternica, sunt mari sanse sa te dai batut din primele zile deoarece ti se va parea mult prea greu sau chiar imposibil.

Ia, in schimb, un set de masuri mai simple si mai “blande” care vor avea un efect cumulat in timp: de exemplu sa iti pui portii mai mici, sa nu mai mananci dupa o anumita ora sau sa mergi pe jos o statie de tramvai cand vii de la serviciu.

De asemenea, evalueaza-te corect pe tine insuti si nu te programa pentru dezamagire stabilindu-ti obiective marete dar pentru care nu ai resursele necesare. Este minunat ca vrei sa ajungi manager anul acesta… dar ai studiile, experienta si abilitatile potrivite? Daca nu, stabileste-ti un obiectiv pe termen mai lung si alte “sub-obiective” mai mici care il vor sustine, precum absolvirea unui curs sau acumularea de experienta.

Motivele “corecte”

Din pacate, de prea multe ori ne stabilim obiective care nu sunt ale noastre (“Fiule, trebuie sa te faci avocat asa ca toti barbatii din familia noastra”) sau care au in spate motivatii total gresite (“Trebuie sa imi iau o masina mai buna ca sa nu fiu mai prejos decat vecinul”).

Cand iei o hotarare sau iti propui sa faci ceva, nu te intreba numai ce vrei sa obtii, ci mai ales de ce vrei sa obtii acel lucru si cum te va face el sa te simti. S-ar putea sa descoperi ca lucrul respectiv nu iti va indeplini o nevoie reala si nu iti va rezolva o problema, ci doar va acoperi (cu un strat foarte subtire) nevoi emotionale mult mai adanci sau va genera alte probleme (credite inutile la banca, ruperea unor relatii, o viata pe care o simti ca nu mai este a ta).

Sabotorii

Prietenul care iti ofera o tigara cand tu te lupti sa te lasi. Mama grijulie care te cearta ca vrei sa-ti schimbi serviciul pe criza asta. Seful care iti spune ca nu ai stofa de lider. Propriile tale ganduri, convingeri, frustrari, temeri care te impiedica sa-ti duci visul la capat. Lupta-te cu sabotorii!

Evita oamenii care te trag inapoi, nu-ti justifica sau argumenta hotararile si, mai ales, rezolva-ti propriii “virusi” prin terapie, meditatie sau orice alta metoda care crezi ca ti se potriveste. Uneori, fara sa-ti dai seama, chiar tu iti pui bete-n roate!

Repetitia, mama… obiectivului

S-a dovedit ca este nevoie de minim 21 de zile pentru a-ti crea un nou obicei. De multe ori citesti o carte sau participi la un seminar si ai impresia ca ai gasit o idee geniala, care te entuziasmeaza si pe care esti hotarat sa o pui in practica.

Viata (si neurotransmitatorii) ne demonstreaza insa ca entuziasmul, pasiunea si hotararea nu se mentin de la sine permanent la cote inalte, ci ca sunt ca niste focuri pe care trebuie sa le alimentezi tot timpul cu combustibil.

Fa zilnic un pas sau o actiune catre obiectivul tau, chiar daca este ceva marunt, precum citirea unui articol despre subiectul care te intereseaza. Seteaza-ti alarma ca sa-ti aminteasca sa-ti iei suplimentul de vitamine. Roaga un prieten sa vina sa te ia la sala (fara sa accepte un refuz). Daca nu-ti pastrezi permanent tinta in fata ochilor, sunt mari sanse nu doar s-o ratezi, ci sa si uiti de ea.

Ne aflam deja aproape de jumatatea lunii ianuarie. Tu cum stai cu promisiunile pe care ti le-ai facut la inceput de an? Te tii de ele sau le-ai amanat pentru 1 februarie?

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Denisa spune:

    Eu am 2 obiective mari pentru 2012 si cateva mai mici. Cele 2 mari sunt pe cale sa se realizeze si ma bate gandul sa mai adaug ceva mare, ca sa nu ma las pe tanjala 🙂
    Nu am fost 100% dedicata, dar nici nu am abandonat. La mine cuvantul cheie este motivatia – daca raman motivata, pot schimba orice. Daca nu, raman numai cu dorintele.
    Grozava postare, Iulia!

    1. Iulia Bertea spune:

      Wow, Denisa, nici nu e 15 ianuarie si esti pe cale sa-ti realizezi deja cele 2 obiective mari? Felicitari! Inseamna ca nu ai avut nevoie sa citesti articolul meu. :)) Iti doresc multa bafta si da, cred ca ar fi o idee buna sa iti pui un alt obiectiv mare, ca sa nu te pui pe tanjala, cum spui tu. 😉 Te mai astept cu drag pe aici.

      1. Denisa spune:

        Se spune ca dureaza aproximativ 3 saptamani sa renunti la un obicei prost si sa te obisnuiesti cu unul bun, asadar trebuie sa rezisti la inceput si apoi rezultatul e mult mai usor de obtinut. Mi-am facut curaj sa comentez la postarea asta, dar am citit tot ce ai scris. Keep up the good work

  2. Lady Io spune:

    Eu nu mi-am propus niciodata ceva la inceput de an – mi se pare artificial si lipsit de simt practic – exact din motivele pe care le-ai spus si tu.

    1. Iulia Bertea spune:

      Asa cum spunea Anthony Robbins, multi oameni confunda obiectivele cu dorintele. „In noaptea dintre ani” de fapt isi exprima niste dorinte pe care le-ar vrea, cumva, implinite in mod magic si fara sa faca efort. De aceea nu reusesc sa le implineasca, pentru ca nu-si asuma responsabilitatea pentru ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s