Tu, cu tine, despre tine (2)

Astazi va propun un nou instrument de analiza personala, inspirat din Programarea Neuro-Lingvistica (in engleza Neuro-Linguistic Programming, pe scurt NLP). Pentru cei care nu stiu, voi spune succint ca NLP este un model care incearca sa explice comportamentul uman si sa detecteze cele mai bune strategii de succes, studiind pattern-urile (sau „programele”) create prin interactiunea dintre creier („neuro”), limbaj („lingvistic”) si trup.

Construirea identitatii unei persoane este un proces dinamic, influentat de mai multi factori precum:

  • sentimentul de misiune si scop final in viata (care evolueaza pe masura ce individul se dezvolta);
  • viziunea individului asupra a ceea ce este dincolo, viziunea asupra unui sistem mai mare din care face si el parte (perspectiva spirituala);
  • rolul individului in sistemele organizational si familial din care acesta face parte.

Unul dintre conceptele cu care opereaza NLP este cel de nivel neurologic. Conceptul conform caruia noi actionam la diferite nivele neurologice, nivele care sunt si coordonatele unde implementam schimbarea, ne ofera o imagine despre cum am putea alinia diferitele dimensiuni ale personalitatii noastre, astfel incât sa obtinem o congruenta intre ceea ce suntem, ce gandim, ce spunem si ce facem.

Aceste nivele neurologice de care tot vorbesc 🙂 sunt ilustrate in desenul de mai jos:

Acum, haideti sa ne plimbam, de jos in sus, prin aceasta piramida a nivelelor neurologice. Practic, oprindu-ne la fiecare nivel, ne vom pune cateva intrebari care ne vor ajuta sa ne facem ordine in ganduri, sa vedem care sunt aspectele care trebuie imbunatatite si sa incercam sa descoperim care este legatura dintre toate planurile vietii noastre. In momentul cand descoperim acest fir calauzitor, ne este mult mai usor sa cream si sa comunicam brandul nostru personal.

Mediul este locul (tara, orasul, locul de munca etc.) si contextul (epoca istorica, o anume perioada economica etc.) in care ne aflam. Ne putem limita la simpla perceptie si acceptare a mediului in care traim, insa, daca ne dorim o imbunatatire a situatiei, prima intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este:

  •  „Unde si cand doresc eu sa fiu mai congruent, mai autentic si sa produc o schimbare?” 

Comportamentul presupune mobilizarea resurselor fizice si psihice pentru a actiona intr-un anumit mediu. La acest nivel, intrebarile la care trebuie sa raspundem sunt:

  • „Ce trebuie sa fac atunci cand sunt in acele locuri si momente in care imi doresc sa fiu mai autentic?”
  • „Cum doresc sa ma comport / sa actionez?”

Aptitudinile presupun planuri si harti mai elaborate si necesita resurse mai mari din partea sistemului nervos. Ele se refera la priceperea sau capacitatea de a face ceva, de a finaliza o activitate. Intrebarile pentru acest nivel sunt:

  •  „Cum trebuie sa-mi folosesc mintea pentru a duce la bun sfarsit aceste comportamente dorite?”
  • „Ce aptitudini am si/sau imi mai trebuie pentru a actiona in acest mod, in acele momente si in acele locuri?”

Credintele si valorile sunt reprezentate si manifestate prin ceea ce numim in mod comun „inima”, „instinctul”, „vocea interioara”. Sunt acele lucruri importante pentru noi, un fel de compas moral care ne ghideaza alegerile in viata. La acest nivel trebuie sa ne intrebam:

  • „De ce doresc sa folosesc tocmai aceste aptitudini pentru a indeplini aceste activitati?”
  • „Ce valori sunt importante pentru mine atunci cand sunt implicat in aceste activitati?”
  • „Ce credinte am si/sau am nevoie pentru a ma ghida cand desfasor aceste activitati?”

(Ca o paranteza: uneori credintele pe care le avem nu ne sustin schimbarea. De exemplu, ne dorim foarte mult sa reusim in viata si sa ne imbogatim, dar avem credinte adanc inradacinate de tip „banul e ochiul dracului” sau „mai bine sarac, dar cinstit”. Aceste credinte, deseori insuflate in familie, in anii copilariei, ne impiedica mai tarziu sa ne atingem telurile. La fel si credintele gen „nu sunt suficient de bun/frumos/destept”, „toate lucrurile rele mi se intampla numai mie” etc. De aceea, intrebarea „De ce credinte am nevoie pentru a ma ghida cand desfasor aceste activitati?” are ca scop identificarea credintelor neproductive, inlaturarea lor si inocuirea cu unele mai… optimiste.)

Identitatea – asa cum spuneam la inceput, ea este o constructie complexa, si in permanent „santier”, alcatuita din misiunea, viziunea si rolul pe care simte un om ca le are in viata: cine este el, prin ce se deosebeste si de ce face umbra pamantului. Acesta este si nivelul cel mai vizibil al brandului personal, un nivel la care este recomandat sa ne intrebam:

  • „Cine sunt eu daca am aceste credinte si valori si folosesc aceste aptitudini pentru a indeplini aceste comportamente in cadrul acestui mediu?” 
  • „Care este metafora sau simbolul pentru identitatea si misiunea mea?”

In fine, experienta spirituala se refera la interactiunea dintre mintea si sistemul nostru nervos si sistemele mai mari, universale, din care facem parte. De aceea am si reprezentat-o ca pe un triunghi cu varful in jos, care se uneste cu piramida nivelelor neurologice. Aici trebuie sa raspundem la niste intrebari de mare angajament:

  • „Fata de cine altcineva dincolo de mine sunt responsabil?”
  • „Care este viziunea dincolo de mine in care si eu particip?”

Uf! Chestii grele. Nu intrebarile, ci raspunsurile… pentru ca trebuie sa vi le dati singuri. Din pacate (sau, mai degraba, din fericire), nimeni nu poate raspunde la aceste intrebari in locul vostru.

De aceea, daca va incumetati sa treceti serios prin piramida nivelelor neurologice si vreti sa ramaneti cu ceva din asta, va recomand sa va alocati macar 30 de minute in care sa nu fiti deranjati, sa va ganditi la fiecare intrebare si sa scrieti – neaparat! – raspunsurile pe hartie. Va garantez ca la final veti avea o idee mult mai clara asupra a cine sunteti, ce vreti sa faceti si mai ales cum sa faceti. Succes!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s