Buna dimineata si la multi ani! 🙂
Ca la inceputul fiecarui an, toate site-urile si blogurile de specialitate se intrec in sugestii si propuneri pentru cei preocupati sa faca progrese in viata profesionala, fie ca angajati, fie ca freelanceri sau antreprenori. De la actualizarea profilului de LinkedIn pana la imbunatatirea productivitatii personale, stim prea bine ca avem multe lucruri de „bifat” pana sa spunem ca am facut tot ce era omeneste posibil pentru cariera noastra.
Dincolo, insa, de actiunile concrete pe care ne propunem sa le intreprindem, eu consider ca avem nevoie de meta-obiective, adica de obiective mai generale si mai cuprinzatoare, dincolo de obiectivele concrete. Cu alte cuvinte, poate ne dorim sa obtinem un job mai bun, un salariu mai mare, mai multi clienti sau vizitatori pe blog, dar ca sa ne iasa aceste lucruri ar trebui sa avem un spate un context mai larg si o serie de obiceiuri de analiza, introspectie, invatare, gandire laterala, asumare de riscuri, provocare a schimbarii s.a.m.d. care sa ne sustina in atingerea scopurilor.
In cele ce urmeaza, iti voi propune 5 meta-obiective care te vor ajuta sa-ti clarifici si sa-ti „condimentezi” parcursul profesional in 2014.
1. Fa-ti „analizele profesionale”
imagine de aici
Cel putin teoretic, o data pe an iti faci analizele de sanatate ca sa vezi cum stai cu nivelul glicemiei sau al colesterolului. Asta te ajuta sa fii linistit ca totul e ok sau sa iei masuri rapide daca descoperi ceva nedorit. La fel, nu ar trebui sa lasi sa treaca un an fara sa-ti pui cateva intrebari de verificare a status quo-ului carierei tale, cum ar fi:
- Acest job / aceasta afacere imi permite sa fac ceea ce-mi place macar 75% din timp?
- Oare continui aceasta cariera ca sa fac pe plac altcuiva sau strict pentru bani?
- Imi plac oamenii cu care lucrez? Daca nu, e nevoie sa ma schimb eu sau sa schimb anturajul?
- Aceasta cariera imi permite sa ma instruiesc cat am nevoie, sa invat si sa evoluez?
- Castig cat merit? Daca nu, de ce? Pot mai mult?
- Sunt sanse reale sa am succes si sa primesc recunoastere in acest job / aceasta afacere?
- Aceasta cariera are perspective de durata? Ce ma motiveaza sa lupt pentru ea?
- Am un plan B, un plan de salvare in caz de esec?
Nu te limita la aceste intrebari, pune-ti si altele! Important este sa nu mergi inainte din inertie, an dupa an, fara sa constientizezi cu adevarat daca iti place ceea ce faci sau daca ai perspective reale de implinire si abundenta acolo unde te afli.
Raspunsurile la aceste intrebari te vor ajuta sa iti stabilesti obiective croite pe nevoile tale reale, nu imprumutate de pe internet sau de la un guru motivational. Asa ca fa-ti un obicei din a aloca regulat timp pentru analiza si introspectie!